Altitudine: 91 m

Populaţie: 303 708 loc. (2011)

Călătoriile spre Banatul Montan pentru cei care vin cu avionul vor avea ca punct de plecare Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara. De aici, fiecare grup de turişti va fi preluat de către un ghid turistic.

Toate călătoriile spre Banatul Montan din Europa se fac comod şi rapid cu avionul până la Aeroportul internaţional „Traian Vuia” din Timişoara.

Timişoara, „capitala” Banatului, este cel de-al treilea oraş ca mărime din România, după Bucureşti şi Cluj-Napoca, prin numărul de locuitori, şi unul dintre cele mai vii şi mai frumoase oraşe ale Europei.

Dacă Bucureştiul este considerat „Micul Paris”, Timişoara şi-a câştigat renumele de „Mica Vienă”  prin arhitectura construcţiilor  din centrul istoric realizată în stilul barocului vienez. El este numit şi „oraşul florilor” prin multitudinea de parcuri, dintre care cele mai cunoscute sunt: Parcul Coronini (1868), Parcul Central (1870), Parcul Rozelor (1891) şi Parcul Alpinet (1934). Atestarea documentară datează din anul 1212, când este menţionată pentru prima dată cetatea „Castrum Temisiensis”. Vechea cetate de acum 800 ani era la răscruce de drumuri comerciale şi militare, fortificată cu ziduri, bastioane, şanţuri cu apă şi valuri.

Odată ajunşi în Timişoara, nu rataţi să vizitaţi măcar o zi „oraşul de pe Bega”. O plimbare pe „Corso”, între Clădirea Operei şi Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, vă oferă imaginea locului unde s-a aprins flacăra Revoluţiei Române.

O fântână, un monument şi o cruce amintesc de acel dumnezeiesc decembrie 1989. [Haţegan I., 2010]

Opera şi Teatrul Naţional sunt adăpostite în aceeaşi clădire construită în stilul renascentist între 1874 şi 1877, după planurile arhitecţilor vienezi Helmer şi Fellmar. Interioarele sunt realizate în stil neobizantin. Opera poartă urmele istoriei culturale a oraşului. Aici au susţinut concerte Johann Strauss fiul şi Franz Liszt. Timişoara este singurul oraş european cu trei teatre de stat în trei limbi diferite: română, germană şi maghiară.

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă este construită între anii 1936-1946 într-un stil ales care îmbină armonios elemente de arhitectură bizantină şi arhitecturâ  veche românească, cu înflorituri în stil moldovenesc. Ea este în formă de „cruce”, cu 63 m lungime şi 32 m lăţime, şi are 12 turnuri acoperite cu solzi de ţiglă smălţuită cu verde şi galben. Turlele sunt aşezate în figuri geometrice, iar turnul principal se înalţă la 83,7 m. Niciunde nu se aude mai bine dangătul de clopote ca la Catedrala din Timişoara, cele şapte clopote turnate din metale rare fiind armonizate de cunoscutul compozitor român Sabin Drăgoi.

Păşiţi în Catedrală pe pardoseala realizată după modelul covoarelor bănăţene şi admiraţi bolta înaltă de 52 m cu picturile executate în frescă, tempera şi ulei de un grup de pictori coordonaţi de celebrul iconograf Anastasie Demian. Iconostasul a fost realizat şi suflat în aur de 22 carate de sculptorul timişorean Ştefan Gajo.

La jumătatea distanţei dintre Operă şi Catedrală, în Piaţa Victoriei,  chiar pe axa imaginară ce uneşte cele două clădiri monumentale, puteţi admira statuia de bronz „Lupa Capitolina”, o copie după simbolul Romei şi al latinităţii, primită din capitala Italiei în anul 1926. Covorul de flori din jur, care îşi schimbă culoarea după sezon, integrează armonios acest monument. Opriţi la „Colţul microbiştilor alb-violeţi”  şi în faţa Operei pentru a da firmituri porumbeilor. Aici, pe tot parcursul anului se organizează: târg de iarnă, târg de mărţişor şi multe concerte.

Căutaţi Piaţa Unirii din centrul oraşului, construită în stil baroc cu monumente încărcate de istorie: Domul romano-catolic (1736-1774), Monumentul Sfintei Treimi, construit în memoria victimelor molimei de ciumă din 1738-1739, şi Palatul Baroc (1754). Tot în apropiere de centrul oraşului este Piaţa Libertăţii, construită în anul 1730. Mergeţi la Muzeul Banatului din Castelul Huniazilor. Aproape ascuns sub arţarii uriaşi, castelul este unica mărturie a evului mediu, fiind construit de mândrul rege Carol Robert de Anjou între 1308 -1315.  Numele castelului provine de la Ion Huniade, fost Conte de Timiş. Forma actuală a clădirii datează din anul 1856.

 O vizită de două ore o puteţi face şi la Muzeul Portului Bănăţean de la Pădurea Verde, aşezat într-un  cadru natural plin de verdeaţă şi aer curat.

Bastionul Cetăţii este un alt obiectiv turistic de vizitat, construit în anul 1720

Aflată la răscrucea drumurilor dintre Occident şi Orient, Timişoara este un oraş multietnic şi multicultural, unde au fost în timp câteva premiere. Este primul oraş din Europa iluminat electric (la 12 noiembrie 1884). În Timişoara a circulat primul tramvai  tras de cai (8 iulie 1846) şi a fost dat în folosinţă primul tramvai electric (27 iulie 1899).

Când veniţi dinspre Gara de Nord a oraşului, veţi trece peste Podul Eiffel, nume luat şi de actualul pod de beton după cel metalic proiectat de către firma Eiffel şi construit aici în 1891 de uzinele reşiţene. Timişoara este locul unde s-a născut „Tarzan”, actorul Johny Weissmuller.

După ce aţi parcurs la pas oraşul, vă puteţi relaxa printr-o plimbare cu vaporul pe Bega sau luând masa pe malurile râului la restaurantele-vaporaş.

Lasă un răspuns