Bucătăria bănăţeană nu este renumită ca aceea din Franţa, Italia sau Spania, însă ingredientele folosite sunt la fel de bogate şi de variate. Încercaţi specialităţile bănăţene locale. Arta culinară din Banat oglindeşte toate influenţele exercitate de-a lungul istoriei de diferite popoare care au avut în stăpânire acest ţinut, începând cu influenţa romană, apoi turcească şi în final austro-ungară.
Mai mult, bucătăria bănăţeană are un gust aparte: mult dulce, puţin sărat. Ea este renumită prin tradiţia milenară, ceea ce înseamnă că secretul vechilor reţete a fost păstrat, iar preparatele mereu perfecţionate. Mâncăruri specifice bucătăriei bănăţene sunt în principal: supa de găină cu tăiţei de casă sau găluşte, ciorba de perişoare, ciorba de peşte, papricaşul, sărmăluţele în foi de varză sau foi de viţă cu mămăligă, tochitura bănăţeană, gaigana cu mălai, friptura de purcel ca-n Banat, drobul de miel ca-n Banat, crumpi în dubă ca-n Banat, peştele afumat în frunze de brad, plăcinta cu brânză, mere sau dovleac, clătitele cu brânză dulce sau dulceaţă de afine, găluştele cu prune, cozonacul cu nucă sau mac, tăiţei de casă cu lapte, orez cu lapte şi cacao, papanaşii cu valuri de smântână şi dulceaţă, ciocolată de casă şi laptele de pasăre.
De la masă nu pot lipsi: caşcavalul de Prigor, pâinea pe vatră de Soceni, un pahar de răchie de Banat şi unul de vin de Recaş, de Tirol sau de la Moldova Nouă, berea Timişoreana, dulceaţa de smochine de la Sviniţa sau Sicheviţa, fragii, zmeura, afinele şi murele de pe Semenic, merele şi perele gugulanilor şi fagurii de miere.
Nu sunt de ratat: vânatul proaspăt de Almăj, berbecuţul sau purcelul la proţap, brânza bănăţeană de oaie sau de capră, de la stânele de pe păşunile înalte ale Munţilor Banatului, brânza friptă cu ardei copţi de Rudăria, preparatele de melci de la Moceriş, salata de boeuf nemţească, gulaşul, mâncărurile din peşte de la Moldova Veche, brânzoaicele de Cornuţel Banat, colţunaşii şi merele coapte.
Toate bucatele sunt drese cu un vin bun pentru femei şi o răchie de Banat, rece sau fiartă cu piper şi scorţişoară, pentru bărbaţi. La desert, gospodinele pregătesc pentru familie şi oaspeţi trei feluri diferite de prăjituri. De sărbători, „Budapesta” este cea mai faimoasă prăjitură. Masa este decorată cu fructe naturale şi multă verdeaţă.
Încercaţi şi o cană de lapte nefiert proaspăt muls şi ţineţi seama de cele două proverbe din Banat: „Găteşte liniştit şi mănâncă încet, numai atunci te poţi bucura de bunătăţile bănăţene !” şi „Fie domnul cât de mic, după masă doarme-un pic !”