Altitudine: 558 – 800 m

Populaţie: 7 010 loc (2011)

O „adiere de vară” cu Jurassic Park şi vile în copaci poate „reînvia” turismul  şi  staţiunea climaterică Sommerfrische Anina – Steierdorf care a existat în perioada 1893 – 1948.

Priviţi fotografia cu cartea poştală din anul 1900: Anina-Steierdorf, în viitor ! Este „o mărturie surprinzătoare a spiritului vremii”, aşa cum scrie într-un  editorial din anul 2011 ziaristul Matei Mircioane, argumentând: „Cartea poştală reprezintă imaginea a ceea ce îşi închipuiau oamenii de atunci că va fi viitorul Steierdorfului. Localitatea este reprezentată în vale, exact cum este şi astăzi, însă imaginaţia litografului a plasat deasupra localităţii poduri suspendate. Pe şosea circulă tramvaie şi maşini de epocă, iar pe cerul oraşului zboară avioane şi zeppelinguri.

Aşa veţi căuta locul unde a fost descoperită „piatra neagră”:  „Era în anul 1790 când, spune legenda, porcul lui Mathias Hammer a descoperit cărbunele în Valea Porcarului la „Coveiul lui Andrei”. Huila se afla foarte aproape de suprafaţă, fiind acoperită de un strat subţire de iarbă. Porcul n-a făcut decât să „scurme” cu râtul brazda de iarbă de pe cărbuni. Băieţii lui Hammer trimişi să păzească porcii, au aprins un foc de tabără pentru a pune la copt cartofi. Deodată, ei au observat că piatra deasupra căreia au aprins focul ardea. Unul dintre copii a luat în sat o bucată din „piatra neagră” şi a arătat-o tatălui său. Atunci, Mathias Hammer, tăietor de lemne,    şi-a  pus hainele de sărbătoare, a înfăşurat piatra într-o batistă şi s-a dus la Oraviţa, la Direcţia Regală a Minelor. Când au văzut piatra, domnii au devenit foarte prietenoşi,  l-au bătut pe umăr pe Mathias Hammer şi i-au plătit o răsplată de 50 de florini. Aşa   s-a descoperit cărbunele de Anina, huila de cea mai bună calitate.

Luând urmele spre locul în care au fost descoperite osemintele primului om european modern din Europa (cu 40 000 de ani în urmă) şi „feriga împietrită” a dinozaurilor, veţi ajunge pe colina unde a fost staţiunea climaterică Sommerfrische. Staţiunea a fost înfiinţată în 1893. Zona era cunoscută cu numele „Valea Fericirii” devenind astăzi „Valea Plângerii”. Ea va reveni la faima de altădată prin construirea unui Jurassic Park, care să fie legat de numle lui „Arnold Schwarzenegger, născut în provincia austriacă Styria, locul de origine al coloniştilor care au venit la Steierdorf, printre care a fost şi bunicul său. Prin pădurile seculare de brazi şi fagi se vor construi vile de vacanţă în copaci, dându-i un aspect apropiat de cel al staţiunilor de cură la înălţime din Austria, Steiermark sau Tirol. Casele în copaci vor avea o arhitectură care se va încadra perfect în peisajul montan.  Fiind la o altitudine de aproape 800 m, terapiile vor fi neconvenţionale: mersul cu picioarele goale prin iarbă, băi de plante naturale, însoţite de duşuri care alternează apa fierbinte cu apa rece ş.a.

Lasă un răspuns