PARCUL VICOL- AL DOILEA CENTRU AL STAŢIUNII

Băile de la Herculane au fost descoperite de romani, apoi redescoperite de austrieci şi au fost modernizate de români prin crearea noului centru balneo-turistic, în Parcul Vicol, care poartă numele părintelui balneologiei româneşti, general N. Vicol.

Centrul balneo-turistic se distinge, prin arhitectura unică a celor trei turnuri cărămizii ale hotelurilor Diana, Afrodita şi Minerva profilate pe abruptul alb şi sclipitor al  muntelui Domogled (1 106 m) şi cele două hoteluri tip navă Dacia şi Domogled.

Complexul balneo-turistic Afrodita a fost redeschis în iulie 2012 şi vă întâmpină cu o imagine nouă şi cu un design  care încântă. Hotelul a fost dat în folosinţă în anul 1979 şi poartă numele zeiţei dragostei şi frumuseţii, fiica lui Zeus.

Acum, hotelul are 220 de camere cu vedere spre munţi, distribuite pe  14 nivele şi un restaurant cu două saloane: Restaurant Premier de 450 locuri şi Restaurant Labirinth de 250 locuri.

Centrul Welmess Afrodita oferă un „răsfăţ pentru zeităţi”, prin care puteţi evada din stresul vieţii moderne şi intra într-o oază de linişte şi relaxare, unde tot ceea ce contează este persoana dvs. Atmosfera, tratamentul şi efectele curative naturale vă vor face să vă simţiţi renăscut.

Complexul balneo-turistic Diana a fost redat publicului în decembrie 2011 şi foloseşte apa Izvorului Traian, situat pe malul stâng al Cernei, lângă Podul Roşu. Acest izvor de apă termo-sulfuroasă are cea mai constantă compoziţie chimică dintre toate izvoarele termominerale de la Băile Herculane. Hotelul a fost dat în folosinţă în anul 1977 şi poartă numele zeiţei vânătorii, a pădurii şi a lunii.

În prezent, hotelul are 220 de camere dintre care jumătate sunt modernizate complet, mobilate ingenios, şi cealaltă jumătate este modernizată parţial.   

Centrul SPA Diana este ideal pentru odihnă, relaxare şi tratamente de întreţinere şi anti-îmbătrânire. Aici veţi simţi că cineva se ocupă cu atenţie de dvs. şi vă dă sentimentul „tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără boală”.

Complexul balneo-turistic Minerva va fi redeschis în curând. Hotelul este din anul 1985, având numele zeiţei înţelepciunii, protectoare a ştiinţei, artelor şi meşteşugurilor.  Construcţia turn este unică în ceea ce priveşte arhitectura, iar baza de tratament era înzestrată în trecut cu băi din inox.  

Complexul balneo-turistic Dacia-Domogled este în perioada de modernizare, fiind baza de odihnă şi tratament a sindicatelor din România.

Hotelul Domogled a fost prima construcţie balneară din Parcul Vicol, dat în folosinţă în 1973. Hotelul Dacia, de tip navă, a fost dat în folosinţă în anul 1982, fiind hotelul cu cel mai mare număr de locuri (1100) din acea perioadă.

Deşi nimeni nu mai scrie despre perioada anilor ’70 şi ’80, unică în dezvoltarea staţiunii, întreg complexul balneo-turistic modern din parcul Vicol, construit între anii 1973-1985, este realizat după proiectul familiei de arhitecţi Mureşan. Construcţiile conturează şi astăzi o personalitate arhitecturală binecunoscută de toată lumea. Contrar zvonurilor de acum, toate hotelurile noi de la Băile Herculane (Roman, Hercules, Domogled, Dacia,  Afrodita, Minerva şi Diana) au fost făcute la o calitate foarte înaltă.”, aşa susţine cu seriozitatea-i recunoscută domnul Hans Johann Chladni, cel care a fost constructor şi şef de şantier timp de 25 de ani (1965-1990) la acest mare proiect al staţiunii

Centrul de tratament balnear Internaţional este cel mai potrivit loc pentru grupuri de 25-30 turişti care doresc să li se ofere o masă pe gustul fiecăruia şi o cazare în 12 camere duble şi 7 apartamente la un confort familial dorit.  Distins cu titlul de „Cel mai Fashion Complex Turistic din Banat”, Hotelul Internaţional urmăreşte să reînvie spiritul staţiunii de odinioară şi oferă tratament balnear şi SPA prin servicii de înaltă ţinută, amabilitate şi ospitalitate.  Se pot face băi cu apă termo-sulfuroasă, mereu proaspătă, într-un bazin cu o suprafaţă de 30 m2  şi  împachetări cu struguri, cu ceai verde, cu ciocolată şi cu ghimbir. Se pot face: masaje relaxante, masaje de reflexoterapie, masaj Shiatsu, detoxifieri, jacuzzi şi duş subacval.   

            În mijlocul Parcului Vicol se află Teatrul în aer liber al staţiunii. Aici se desfăşoară anual marile manifestări ale staţiunii: Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules”, Festivalul „Pinul Negru de Banat” şi Festivalul Răchiei din Banat.

            Dacă veţi căuta bustul generalului N.Vicol  în staţiune, el este acum în centrul vechi al staţiunii, lângă Vila Elisabeta. A fost ridicat în 1936, fiind opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad. Poate de aceea ar fi bine de luat în seamă propunerea de a se muta bustul în parcul care-i poartă numele, iar în locul lui se fie refăcută statuia împărătesei Elisabeta (Sisi). Împărăteasa Elisabeta a avut, într-adevăr, o statuie în Băile Herculane, dar a fost spartă de neaveniţi şi „îngropată” într-o fundaţie de casă.

         Staţiunea Băile Herculane, indiferent de vremuri, este mereu proaspătă, mereu alta. În dimineţile pline de limpezime, valea în dreptul staţiunii este scăldată în lumină, contrastând cu umbrele pereţilor uriaşi. Pe aceiaşi pereţi de calcar, în zilele târzii ale toamnei, se aprinde pe stâncă purpuriul sângerând al scumpiei, care arde zile întregi, când mai viu, când mai stins. În nopţile cu lună, umbrele sunt parcă mai tainice, iar jos, de-a lungul văii, se ţese într-o beteală fină aburul argintiu al râului Cerna.

            Herculane a fost şi rămâne o nestemată a Banatului prin „murmurul continuu de izvoare termale, aceasta este cea mai ademenitoare bogăţie a băilor lui Hercule.”,  aşa cum spunea Carol Tatartzy, administratorul staţiunii şi constructorul Vilei Elisabeta (Sisi) în anul 1875. [Tatartzy C., 1888].

De aceea, vă invităm să căutaţi izvoarele termale din Băile Herculane  şi, prin parcul tematic propus,  să ascultaţi minunatele poveşti ale celor care s-au vindecat în apele lor tămăduitoare:

Parcul tematic nr. 5. SPECTACOLUL NATURII:

Apele tămăduitoare de la Herculane

SĂNĂTATE ŞI BUCURII

La întrebarea  „Ce cură balneară se poate face la Herculane ?” se răspunde de cele mai multe ori că staţiunea are o destinaţie bine precizată: cură balneară cu apă termală sulfuroasă pentru boli reumatismale

Izvoarele termo-sulfuroase şi izvoarele termo-saline ale lui Hercule au însă ape tămăduitoare pentru o serie de afecţiuni, ape termale care, cu mult timp înainte de a fi fost analizate, erau deja botezate de popor: baia de picioare, baia de ochi, baia de friguri, baia de femei ş.a.

Agentul terapeutic principal al apei termo-sulfuroase din Băile Herculane este sulful termal, fiind un sulf solubil dizolvat în apele termale de mare adâncime.

Originea apelor termominerale înşirate pe Valea Cernei pe o lungime de 4 km, de la Şapte Izvoare Calde, în amonte, şi până la Izvorul de Ochi, în aval,  nu este complet elucidată.

Practic, aşa cum arată prof.univ.dr. Ilie Cristescu: „apa meteorică şi curgătoare se infiltrează prin fisurile rocilor, în partea de nord-vest a staţiunii. Pătrunzând până la adâncimi între 1000 şi 2 000 m, apele  intră în contact cu falia magmatică longitudinală a Cernei. Apoi, apele circulă spre sud, la mare adâncime şi cu viteze reduse  şi se amestecă cu ape de zăcământ sau emanaţii de vapori, fiind astfel puternic încălzite (până la 190 0C) şi mineralizate.  În zonele favorabile oferite de cele trei falii transversale situate în dreptul celor Şapte Izvoare Calde, Izvorul Hercules şi Izvorul Hebe-Diana, apele urcă la suprafaţă sub formă de izvoare. Mineralizarea apelor termale este datorată atât dizolvării componenţilor solubili din roci, cât şi aportului de ape de zăcământ. [Cristescu I., 2012].

În staţiunea Băile Herculane se găsesc 20 de izvoare termale dintre care, astăzi, sunt folosite 10 izvoare termale principale.

Aceste izvoare au debitul relativ constant, un grad înalt de mineralizare ( 3-6 g/l ) şi o temperatură de până la 620C, majoritatea apelor având între  350 C şi 450 C, iar apele care străbat granite de la locul numit „Şapte Izvoare Calde” sunt cele mai radioactive ape din ţară. Dacă gradul de mineralizare a apelor termominerale creşte de la nord la sud, compoziţia chimică variază de la izvor la izvor.

Unul dintre elementele caracteristice apelor termale de la Băile Herculane îl constituie hidrogenul sulfurat în concentraţii de până la 60 mg / l. De aceea, mirosul caracteristic al emanaţiilor sulfuroase se simte pretutindeni.

Rezerva actuală de apă termominerală de care dispune staţiunea Băile Herculane este de 4 000 m3 în 24 de ore, care oferă posibilităţi variate de cură balneară.

După locul de apariţie, compoziţia chimică şi gradul de radioactivitate, izvoarele termominerale de la Băile Herculane sunt împărţite în cinci grupe:

  • Grupa I: Şapte Izvoare
  • Grupa a II-a: Hercules
  • Grupa a III-a: Diana
  • Grupa a IV-a: Neptun
  • Grupa a V-a:Traian,

ale căror ape pot fi folosite în tratamentul balnear.

The first group – Seven Springs is located upstream from Herculane Baths, at km 4 on the national road DN 67 D, on the left bank of Cerna, having with 2 natural springs and 2 artesian drillings: The Gizela Rock, Three Hot Springs, Seven Hot Springs and Scorilo.

Prima grupă – Şapte Izvoare este situată în amonte de Băile Herculane,   la km 4 DN 67 D, pe malul stâng al Cernei, având 2 izvoare naturale şi 2 arteziene de foraj: Izvorul Stânca Ghizelei, Trei Izvoare Calde, Şapte Izvoare Calde şi Scorilo.

 1.Izvorul Stânca Ghizelei

Tipul de izvor: artezian, creat prin foraj la 1201 m (1970)

Debit: 7 l / s

Temperatura: 34-38.5 0C

Mineralizare: 0.3 – 0.7 g / l

Radioactivitate: 0.7 – 11.1 Rn

Compoziţie: apă bicarbonată, apă cloruro-sodică, apă calcică

Utilizare: pentru ştrandul termal în aer liber (construit în 1977)

 

2.Şapte Izvoare Calde

Tipul de izvor: şapte surse naturale la contactul cu granite şi calcare

Debit: 0.1– 6.6 l / s

Temperatura: 35 – 40 0C

Mineralizare: 0.6-1.14 g / l, cea mai mare pentru această grupă de izvoare

Radioactivitate: 0.3 – 65.6 Rn

Compoziţie: apă bicarbonată, cloruro-sodică, apă sulfuroasă (hidrogen sulfurat cu 14.05 mg / l )

Utilizare: băi în aer liber într-un bazin de beton, „La Gropan”

 

Grupa a doua – Hercules este situată între hotelul Roman şi Baia Apollo, având 6 izvoare naturale captate din calcare: Hercules I şi II, Hygieia şi Apollo.

 

3. Izvorul Hercules I (Baia Romană)

Tipul de izvor: natural, ivit din calcare dintr-o mică peşteră:

Debit: 18.8 –  96.4 / s, cel mai mare debit din staţiune

Temperatura: 15-54 0C, este foarte oscilantă

Mineralizare: 0.9 – 3.5  g / l

Radioactivitate: 4.2 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică, nu are hidrogen sulfurat

Utilizare: apa are efecte benefice în reumatismul inflamatoriu, în afecţiuni ale căilor respiratorii şi ale sistemului nervos

 

4. Izvorul Apollo II, în faţa restaurantului Grota Haiducilor:

Tipul de izvor: artezian, ivit în calcarele jurasice (1972)

Debit: 4.4 – 6.5 l / s

Temperatura: 52 -56 0C

Mineralizare: 2.4 – 3.9 g / l

Radioactivitate: 9.8 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică şi slab sulfuroasă (hidrogen sulfurat în cantitate redusă: 12 mg / l )

Utilizare: alimentează Baia Apollo împreună cu izvorul Apollo I pentru tratarea bolilor ap. locomotor şi circulator, precum şi a unor boli de piele

 

Grupa a treia – Diana este în apropiere de Baia Diana, pe malul drept al Cernei, având 3 izvoare,două naturale şi unul forjat: Diana I, Diana II şi Diana III.

 

5. Izvorul Diana III, în apropierea Băii Diana şi a Băilor Neptun

Tipul de izvor: artezian prin forare în 1958 şi iese din stâncă  printr-o conductă

Debit: 0.04 – 0.05 l / s, foarte mic, cu tendinţa de secare

Temperatura: 53-62 0C

Mineralizare: 2.8-4.2 g / l

Radioactivitate: 0.2 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică, apă hipotonică şi termo-sulfuroasă (hidrogen sulfurat în cantitate redusă: 0.04 mg / l )

Utilizare: cură internă pentru aparatul digestiv şi respirator, sinuzite şi cură externă pentru tratarea reumatismului

 

Grupa a patra – Neptun este situată pe malul drept al Cernei, în aval de Hotelul Hercules,  având 4 izvoare (două naturale şi două  forjate) care au cel mai mare conţinut în hidrogen sulfurat: Neptun I, Neptun II (Izvorul de stomac), Neptun III (Izvorul de ochi) şi Neptun IV plasat lângă Neptun I.

 

6. Izvorul Neptun I este situat în aval de hotelul Hercules

Tipul de izvor: artezian prin foraj la 276 m, practicat în 1894.

Debit: 3.6 – 6 l /s

Temperatura: 45.5 – 55.5 0C

Mineralizare: 3.7 -5.6 g / l

Radioactivitate: 4.2 -36.4 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică, apă hipotonică şi sulfuroasă (hidrogen sulfurat: 6.1 -13.4 mg / l )

Utilizare: pentru tratarea bolilor reumatice şi anumite boli de piele

 

7. Izvorul Neptun II (Izvorul de stomac)  este pe malul drept al Cernei

Tipul de izvor: natural, captat în interiorul unei fântâni pe mal

Debit: 0.1 -0.2 l /s

Temperatura: 40 – 54 0C

Mineralizare: 5.7 – 6.4 g / l

Radioactivitate: 35.9 – 207 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică, apă hipotonică şi sulfuroasă (hidrogen sulfurat: 3.12 -64 mg / l )

Utilizare: cură internă pentru bolile de stomac, aşa cum va fi folosit în curând şi Izvorul Hebe de lângă Podul de Piatră

 

8. Izvorul Neptun III (Izvorul de ochi) este lângă Izvorul de stomac

Tipul de izvor: natural, captat în interiorul unei fântâni construite în stil brâncovenesc

Debit: 0.02 – 0.18 l /s, debit mic

Temperatura: 49 – 55 0C

Mineralizare: 4.7 – 6.2 g / l

Radioactivitate: 6 – 196 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică, apă hipotonică şi sulfuroasă (hidrogen sulfurat: 3.4 – 5.5 mg / l )

Utilizare: pentru catar conjunctival şi infecţii alergice la ochi

 

9. Izvorul Venera este situat pe malul stâng al Cernei, în aval de Podul Pieţei

Tipul de izvor: natural, captat în vecinătatea Băii Venera, în 1929

Debit: 0.09 – 0.54 l /s, debit redus

Temperatura: 32 -40 0C

Mineralizare: 5.9 -7 g / l

Radioactivitate: 407 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică, apă hipotonică şi sulfuroasă (hidrogen sulfurat: 18.29 mg / l )

Utilizare: pentru irigaţii vaginale, infertilitate şi impotenţă

 

Grupa a cincea – Traian este situată în aval de Podul Roşu, având 2 izvoare arteziene pe stânga Cernei: Izvorul Traian şi Izvorul Decebal.

 

10. Izvorul Traian  este situat pe malul stâng al Cernei, lângă Podul Roşu

Tipul de izvor: artezian, forat în 1969 la adâncime de 575 m

Debit: 4.5 – 5.6 l /s,

Temperatura: 54-62 0C

Mineralizare: 6.14 – 7.54 g / l

Radioactivitate: 17.7 – 117 Rn

Compoziţie: apă cloruro-sodică, apă calcică şi apă sulfuroasă (hidrogen sulfurat: 65.8 mg / l ); izvorul are cea mai constantă compoziţie chimică

Utilizare: pentru bazele de tratament de la hotelurile din Parcul Vicol

Cura balneară la Băile Herculane cu apele celor 10 izvoare termale este recomandată pentru următoarea „paletă” de afecţiuni:

1. Afecţiuni reumatismale inflamatorii

6. Afecţiuni ale tendoanelor şi ligamentelor

2. Afecţiuni reumatismale degenerative

    (spondiloza cervicală, artroza membrelor)

7. Afecţiuni dermatologice şi ginecologice

 (anexită, sifilis, infertilitate şi impotenţă)

3. Afecţiuni posttraumatice

    (fracturi, luxaţii, entorse)

8. Afecţiuni metabolice şi de nutriţie

(diabet zaharat incipient şi intoxicaţii cu metale)

4. Afecţiuni  ale nervilor periferici

     (hernia de disc, nevralgii şi paralizii)

9. Afecţiuni ale ochilor

 (conjunctivite cronice, infecţii alergice )

5. Afecţiuni respiratorii

(sinuzita, bronşita, astm şi faringita)

10. Afecţiuni digestive

 (gastrite hipoacide, ulcer gastric, colite, constipaţie)

Miracolul apelor termale ale lui Hercule este creat printr-o chimie telurică prin care apele de infiltraţie de origine meteorică ce pătrund în profunzime se încălzesc de la rocile fierbinţi din adâncime (1-2 km)  şi apar la suprafaţă bogate în mineralele pe care le spală în drumul lor prin subteran, proces care le-a dăruit puteri tămăduitoare.

Căutaţi-le pe Valea Cernei şi veţi simţi că în acest loc clima e moale şi neschimbătoare, aerul este atât de curat, iar apa proaspătă din izvorul de munte Domogled are cel mai bun gust. La Băile Herculane, ţinutul atât de bogat în frumuseţe şi în romantism sălbatic influenţează  în bine trupul şi starea  vizitatorului, chiar şi fără a face baie în apele termale. 

Dacă veţi face şi o cură la băi, atunci poveştile scrise sau transmise oral despre miracolul de recuperare şi vindecare al apelor termale de la Herculane nu vi se vor părea doar legende.

În vremea romanilor, a venit la termele lui Hercule un bolnav complet anchilozat din cauza reumatismului şi care nu se putea ţine nici în picioare şi nici în cârje. În urma tratamentului, starea sănătăţii lui s-a ameliorat, reuşind după trei săptămâni să se ridice în picioare, ajutat de cârje, iar după două luni de băi să plece singur pe picioare.

În perioada austriacă, Francisco Griselini scrie în lucrarea sa „Istoria Banatului Timişan” că „locuitorii din jurul băilor le foloseau cu cea mai mare încredere ca tratament pentru diverse boli. [Griselini Fr., trad. 1926]. Oamenii stăteau în apa fierbinte a „gropanelor” de pe malul Cernei câte 1-2 ore, se înveleau în mantale, asudau şi dormeau sub cerul liber până a doua zi când mai făceau o baie, mâncau şi plecau apoi pe casele lor. Această credinţă în apa binefăcătoare al izvoarelor de pe Valea Cernei s-a transmis în rândul oamenilor, din generaţie în generaţie, şi  se poate constata şi astăzi, pe malurile râului Cerna, unde, fie vară fie iarnă, an de an, mii de oameni preferă această metodă de tratament în natură, cu băi fierbinţi, chiar la „gropanele” de la Şapte Izvoare sau lângă Hotelul Roman, după care, cei mai curajoşi, se aruncă în apa rece, de munte a râului.

La Baia Venera sau Baia franceză, numită astfel pentru puterile curative în vindecarea bolilor venerice sau a infertilităţii, veneau femei din toată lumea să se trateze prin irigaţii vaginale şi băi la 36 0 C şi plecau vindecate.

Pe un bătrân de pe Clisura Dunării l-a prins întoarcerea armelor din 1944 pe frontul din Rusia. Avea 34 ani. În toamna acelui an, l-a udat de mai multe ori ploaia, noaptea în tranşee, unde stătea nemişcat, iar în pragul iernii, dormea cu camarazii în corturi, unde numai capul era în cort, restul corpului era afară, trezindu-se cu trupul brumărit şi îngheţat.  Aşa s-a îmbolnăvit de anchiloză reumatismală de nu a mai putut merge. A avut şansa să fie dus de soţie  la băi la Herculane, unde a întâlnit un medic balneolog  care i-a zis: „Bănăţene, te fac eu bine, aveţi aici la Băile Herculane nişte ape termale ce nu sunt în toată Europa !”. Cu două cure de băi pe an, după 12 ani, el şi-a revenit complet în urma tratamentului la băi.

O fată frumoasă de 20 de ani, în anii ’90, de ziua ei, a primit cadou un autoturism şi, la prima ieşire a avut un accident de maşină. Din cauza leziunii măduvei coloanei cervicale, a apărut o tetrapareză şi fractură cervicală. Deşi a venit târziu (după un an şi jumătate de zile de la accident!) la băi, prin tratamentul de „recuperare” unic practicat la Băile Herculane, aplicat de profesorul Ion Gruia, specialist în recuperare şi kinetoterapie de talie europeană, tânăra s-a însănătoşit.  

Înainte de ’89, două hoteluri erau ocupate de străini: Hotelul Roman, de către nemţi, şi Hotelul Diana, de finlandezi. Nordicii, din cauza climei de la ei, erau „copţi” de reumatism. Finlanda fiind o ţară mai dezvoltată, medicii operau şi făceau articulaţii artificiale. Ca pacient, te duci, te operezi, apoi convalescenţă, iar te duci, iar te operezi şi o ţii tot aşa ! După ce s-a operat la ambii genunchi, ambele coate şi avea programare să se opereze în continuare şi la alte articulaţii, o pacientă finlandeză a ajuns la Băile Herculane. După ce a venit în staţiune an de an, băile şi tratamentul de la Herculane au un avut un efect uluitor asupra ţesuturilor moi, a tendoanelor şi a cartilajului, încât nu a mai fost nevoie să se opereze. Un sportiv german, după ce s-a lăsat de sportul de performanţă, a făcut hernie de disc lombară, de târa piciorul stâng după el. Medicii chirurgi din Germania i-au recomandat să se opereze. O cunoştinţă   i-a spus să nu facă operaţie cât timp mai e o şansă, şi aceasta sunt băile de la Herculane, din România. Deşi nu credea în apele termale, a venit în cărucior la Băile Herculane şi, după tratamentul balnear, a plecat pe picioare. În anii următori, turistul german a revenit la băi şi cu alţi prieteni care s-au operat de hernie de disc şi aveau dureri postoperatorii foarte mari. Băile de la Herculane le-au luat durerile „cu mâna” prin tratamentul de recuperare în care procedurile cu sulf termal au fost miraculoase.

De ştiut:

  1. Pentru cei care vin la băi în Herculane, primul lucru care trebuie ştiut este izvorul care dă apa termală dorită pentru a o folosi cu succes la: reumă, paralizie, dureri reumatice de nervi şi de muşchi, spate, fracturi, luxaţii, entorse, umflături de oase, răni deschise, otrăviri cu metale grele (plumb, mercur, arsenic), cistită, anexită, sifilis, infertilitate, impotenţă, diabet, constipaţie, gastrită, colită, hernie, spondiloză, artroză la mâini sau picioare, nevralgii, bronşită, sinuzită, astm, amigdalită, faringită, conjunctivită, infecţii alergice la ochi, dureri de cap, isterie, stres, friguri, dureri de stomac, hemoroizi, formarea pietrei la rinichi, dureri în pântece, afecţiuni ale măduvei spinării (sciatică vertebrală, nevralgie intercostală), hepatită, picior plat, umăr blocat, cocoşat, umeri aduşi, abdomen proeminent, boli de piele (eczeme, acnee), obezitate, insolaţii vara, degerături iarna ş.a.
  2. Apele de la Băile Herculane nu sunt benefice şi sunt contraindicate la: tumori maligne de orice fel şi orice stadiu, hemoragii puternice, leucemii, anemii puternice, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, cardiopatie ischemică cu crize, hipertensiune arterială ridicată, insuficienţă renală cronică, ciroză hepatică, TBC, epilepsie, tulburări psihice, persoane în comă alcoolică sau sub droguri, sarcină normală din luna a treia şi în perioada de lactaţie şi toate bolile în stare acută.
  3. Cura externă se face prin băi prescrise de medicul balneolog. Temperatura apei trebuie să fie sub cea a corpului omului, de regulă (30-360C), iar durata unei băi este de 15-20 minute. Se pot face băi totale (în apă până la gât), băi parţiale (până la brâu) pentru cei suferinzi de inimă sau de vârsta a treia şi băi locale pentru anumite părţi ale corpului (mâini, picioare, şezut). Dacă pacientul intră în criză balneară (insomnie, erupţii cutanate, stare de anxietate sau hiperexcitabilitate), se întrerupe tratamentul pentru câteva zile, după care se continuă cura. Durata unei cure este de două până la trei săptămâni (10-21 zile) şi se repetă trei ani la rând.
  4. Băile termale au o triplă acţiune asupra organismului: mecanică, termică şi chimică. Acţiunea mecanică constă în puterea de ridicare a apei care asigură efectuarea unor mişcări ale corpului imposibile de făcut în aer. Apa termală sulfuroasă înlesneşte circulaţia sângelui prin vene, creşte uşor activitatea inimii şi scade profunzimea respiraţiei. Ca urmare, dacă corpul este scufundat în apă până la gât, apare senzaţia de sufocare. Pentru a o evita, se scoate corpul până la nivelul inimii şi apoi, după ce senzaţia dispare, se poate intra din nou până la gât. Acţiunea termică se face simţită dacă apa este mai caldă de 33-36 0C, adică se depăşeşte zona de stabilizare termică. În acest caz pielea se înroşeşte, venele periferice se dilată şi sângele circulă mai intens, iar inima bate mai repede, fapt ce poate fi constatat  prin luarea pulsului. Acţiunea chimică constă în pătrunderea prin piele a unor minerale din apă, în principal sulf, calciu, magneziu, potasiu şi sodiu sub formă de anioni şi cationi. Datorită acţiunii complexe a apelor termale, cei care fac băi la Herculane îşi fortifică fizic corpul şi îşi redobândesc echilibrul psihic.
  5. Cura internă se practică în paralel cu băile sulfuroase, cu ape termominerale de la izvoarele Diana III şi Neptun II (de stomac), ape clorurosodice şi sulfuroase, şi de la Hercules I cu ape predominant clorurosodice. În curând se va deschide şi izvorul Hebe, tot pentru cură internă. Cura se poate face în orice anotimp, timp de 10-21 zile. Pentru a avea efectul aşteptat, apa se va bea direct de la izvor cu o jumătate de oră înainte de masă, cât mai rar, înghiţitură cu înghiţitură şi-n doza prescrisă. Doza maximă se poate stabili, în ml, înmulţind greutatea corporală cu 10 şi apoi se împarte la 3 !  Se începe cu 50 ml pe zi şi se ajunge la doza maximă calculată. După fiecare doză se face fie o plimbare, fie odihnă la pat pe partea dreaptă. Temperatura apei termale de băut trebuie să fie în jur de 360 C. Pentru afecţiuni respiratorii sau ginecologice poate fi pulverizată fin şi inhalată timp de 3-6 minute. Se poate face şi gargară.
  6. Cura de băi şi ape minerale se face dis-de-dimineaţă, până la ora 1200. Se fac băile, după care odihnă şi apoi se bea apă de la unul din izvoarele de cură internă. După servirea prânzului în jurul orei 1200 , timp de o oră se pot face plimbări prin staţiune, după care se face retragerea pentru odihnă între orele 1400-1600. După-amiază, între orele 1600 -1900, se pot face excursii pe traseele montate în jurul staţiunii.  [Negrea Şt., 2002].

Parcul tematic nr. 6. REDESCOPERIREA OMULUI:

 Tratamente de întinerire Ana Aslan şi de înfrumuseţare Ivatherm

cu apa termală Herculane

TINEREŢE ŞI FRUMUSEŢE

Dacă trecutul apelor termale de la Băile Herculane a fost al împăraţilor romani şi austrieci, iar prezentul este al celor care-şi caută acum sănătatea la băi, viitorul va fi al turiştilor, indiferent de vârstă, care vor să fie mereu tineri şi frumoşi prin tratamentele de la Clinica „Ana Aslan” din Băile Herculane şi tratamentele Ivatherm cu apa termală de la Herculane.

Să fii veşnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simţi bine, să ai un ideal în viaţă pentru care să lupţi şi pe care să îl cucereşti” este îndemnul acad.dr. Ana Aslan care, în urmă cu 60 de ani, în anul 1952, a preparat produsul miraculos Gerovital H3 de anti – îmbătrânire sau de „tinereţe fără bătrâneţe”.

Odată renovate Băile Neptun, va fi redeschisă Clinica „Ana Aslan” de la Băile Herculane, unde veţi putea veni la tratamentul de întreţinere şi oprire a îmbătrânirii pielii. Persoanelor de peste 42 de ani care au început să se rideze şi să le slăbească musculatura facială, a gâtului sau a decolteului, prin cosmetică geriatrică li se va reda un aspect plăcut, mult întinerit.

Printr-o cură de 6 tratamente de cosmetică geriatrică la care se adaugă împachetarea lifting … „veţi arăta tineri”.

Dacă veţi face şi o cură de Gerovital H3  şi Aslavital, sub observaţia medicului balnear al clinicii, prin revigorarea organismului, oprirea procesului de îmbătrânire şi refacerea potenţialului biologic … „veţi rămâne mereu tineri”.

Gerovital de la Farmec este o adevărată marcă românească de succes care şi-a păstrat notorietatea, cremele fiind exportate în întreaga lume, iar celebrităţi ca Marlene Districh, Claudia Cardinale, Jacqueline Kennedy, Charlie Chaplin, Salvador Dali au venit în România pentru a beneficia de „efectele Gerovitalului”.

Astăzi, Gerovitalul s-a reinventat pentru a se adapta vremurilor, dar păstrează în semnătura olografă a profesoarei Ana Aslan un aer de tradiţie şi vigoare. El este completat de gama de produse Aslavital împotriva îmbătrânirii tenului atât la tinere, cât şi la femei mature,  pe bază de argilă – acest „pământ viu şi miraculos”.  

Pe lângă izvoarele termo-sulfuroase, la Băile Herculane există şi izvoare termo-saline a căror apă, care vine de la 2000 de metri adâncime, când ajunge la suprafaţă are 450C şi este aproape sterilă.

Astfel, apa termală de la Herculane îşi păstrează compoziţia şi nu se alterează prin transport. Când am dus-o în Franţa  pentru a o studia, am fost întrebată: Eşti sigură că vrei apa asta ? Toată lumea era sceptică. După trei luni m-au sunat şi mi-au zis: Dar, este extraordinară apa dvs! Mi-au mai spus că este cea mai bună apă şi are proprietăţi antiinflamatorii”,  afirmă doamna Rucsandra Hurezeanu, cea care deţine şi conduce Ivatherm România, ale cărei produse dermo-cosmetice utilizează apa termală de la Băile Herculane.

Schimbarea climei şi modul modern de viaţă au dus la o creştere a sensibilităţii pielii tuturor. De aceea, principala calitate a produselor Ivatherm, unice şi atât de bine tolerate de piele, este efectul calmant şi anti-iritant asupra pielii dat de apa termală Herculane. Ea se potriveşte tuturor tipurilor de piele, chiar şi pentru cele mai sensibile. Considerată „apă vie”, apa termo-salină de la Băile Herculane are un nivel mediu de mineralizare (2,5 g/l), ideal pentru utilizarea ei în produse cosmetice. Apa termo-salină Herculane conţine Al, Ca, Cu, Fe, Zn, Mg, elemente indispensabile sănătăţii pielii. Efectul ei calmant este imediat şi se simte pentru toate gradele de sensibilitate ale pielii, de la cea sensibilă la cea intolerantă sau alergică.

Spary-ul cu Apa termală Herculane, marca Ivatherm, prin puritatea „apei vii” pur şi simplu aduce frumuseţe în fiecare zi şi un confort dorit atunci când pielea este expusă la soare, la epilare şi la demachierea feţei.

Folosind produsele dermo-cosmetice Ivatherm realizate în Franţa după formule originale ce conţin apa termală Herculane, veţi fi convinşi să veniţi în România, la Băile Herculane, într-un  un sejur de două săptămâni, pentru a simţi cel mai nou beneficiu al apei termale Herculane, descoperit în 2009, efectul de întârziere a îmbătrânirii.

În afară de tratamente cu apă termală, în staţiunea Băile Herculane veţi fi răsfăţaţi cu tratamente SPA complementare de: hidroterapie, electroterapie, masoterapie, kinetoterapie, aerosoloterapie, silvoterapie  şi apiterapie.

Lasă un răspuns