

Altitudine: 280 m
Populaţie: 21 932 loc. (2011)
Prin „Simfonia luminii”, municipiul Caransebeş te invită la plimbări îndelungi, fie că eşti locuitor, fie că eşti trecător grăbit. Acesta este oraşul care are un concert de lumini în noapte.


Oraşul Caransebeş este uimitor şi armonios prin arhitectura aparte a clădirilor construite în vremea imperiului austriac, cu stilul barocului vienez şi iz tradiţional românesc. Dacă ziua, oraşul este animat de o viaţă trepidantă, seara îşi arată toată frumuseţea printr-un concept modern de iluminare a clădirilor care te îmbie la promenadă până în miez de noapte. Ea, lumina, lasă fiecare clădire să ne spună povestea ei printr-o subtilă broderie a faţadei şi o combinaţie savantă de raze calde şi raze reci cufundate în noapte.


Clădirile luminate din Caransebeş au această miraculoasă capacitate de a vorbi, arătându-ne faţade somptuoase sau elegante, iar odată cu ele se naşte curiozitatea de a identifica un stil de arhitectură, un secol, o perioadă, o frântură de viaţă, o pagină de istorie din viaţa comunităţii. Aşa se păstrează identitatea oraşului şi-n nocturnă.
În acelaşi timp, oraşul are şi o notă de mister. Luminate şi îngrijite, clădirile „cheie”, adevărate repere arhitectonice, creează în fiecare clipă o subtilă legătură magică cu cel care priveşte şi le admiră. Legătura devine vie când o clădire vă poate oferi o clipă de neuitat din viaţă, iar o stradă, în felul în care arată, vă creează o stare de bine.


În memoria turiştilor, cuprinsă într-o splendoare fără vârstă, vor reapărea oameni şi fapte care au scris istoria oraşului. Sub „Clopotul lui Nichita” sau prin „Ochiul sculpturii” în marmură, cetatea Caransebeş se dezvăluie turiştilor prin evenimente culturale autentice.

