Hram: Duminica tuturor sfinţilor (Prima duminică după Rusalii)

Anul întemeierii: 1929

Stareţ: Constantin Timiş

Viaţă de obşte: cinci călugări

Cazare: 8 persoane

Mănăstirea este o comoară de har la drum european (E70). Este numită şi „Cozia Banatului” atât pentru locul unde este aşezată, în calea călătorului, cât şi prin taina „pietrei scrise” şi minunile pe care le poate face icoana „Sfânta Treime” pictată pe stâncă.

Mănăstirea Piatra Scrisă  este numită „Cozia Banatului” atât pentru locul unde este aşezată -„în calea călătorului”– cât şi prin taina „pietrei scrise” şi minunile ei.

De la Caransebeş spre Orşova, după 25 km de mers, cu puţin înainte de intrarea în localitatea Armeniş, la  piciorul celui de-al treilea pod de cale ferată ce străbate Culoarul Timiş-Cerna, este biserica veche a mănăstirii, cunoscută sub numele de „Piatra Scrisă”. Opriţi din drum şi urcaţi şirul de trepte de la malul râului Timiş până la intrarea în biserică, trepte ce amintesc parcă de osteneala credinciosului în urcuşul său spre desăvârşire, pe „Scara Raiului”.

Denumirea mănăstirii vine de la icoana pictată pe stâncă, în tavanul din pronaosul bisericii, în care se reprezintă Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Cine şi când a pictat această icoană sfântă nu se ştie cu certitudine. Dar tocmai acest lucru îi dă un har mistic al binefacerii. Între legendă şi adevăr, „Piatra Scrisă” este considerată ca o icoană făcătoare de minuni, nefiind zugrăvită de mână omenească. O primă dovadă despre Piatra Scrisă este din anul 1788, când pe o hartă militară care reda cum era poziţionarea trupelor de grăniceri pe Culoarul Timiş-Cerna, locul cu icoana apare sub denumirea „Piatra Sfintei Treimi”. Apoi, din ceea ce spun locuitorii satelor din jurul mănăstirii, atunci când s-a construit calea ferată Caransebeş-Orşova (1878-1886), credincioşii din Armeniş împreună cu preorul Ilie Sârbu l-au înduplecat pe inginerul Mihlheinsein să „croiască” această cale ferată cu tunelul de la Armeniş „încovoiat”, deviind ieşirea tuneluluii cu 4-5 m spre apus de stânca cu icoană, ceea ce se poate vedea şi astăzi:  

I-am răspuns că cine a zugrăvit sfânta icoană, din ce îndemn şi în ce împrejurări şi când, nu avem cunoştinţă deplină, însă această icoană pentru noi şi pentru trecătorii de lege românească sunt sfinte şi că nu trecem niciodată pe lângă ele fără să ne descoperim capul şi să ne facem sfânta cruce.[Timiş C., 20011]

Se spune că, în veacurile de mult trecute, în această „peşteră” din stâncă ar fi vieţuit un pustnic care a descoperit icoana Sfintei Treimi.

 Legendele locului sunt totodată legate de recunoştinţa şi mulţumirea oamenilor  arătate lui Dumnezeu pentru toate cele venite în viaţa lor.

 Una din legende spune că, pe drumul ce trece prin faţa schitului, mergea călare un negustor de vite care făcea comerţ cu animale şi nu se mulţumea doar cu lucrul în cele şase zile lucrătoare, ci muncea şi-n zi de duminică.

Pe când se îndrepta spre casă, era tocmai în Duminica Tuturor Sfinţilor, s-a pornit o furtună cu fulgere şi trăsnete. Când negustorul a trecut prin dreptul stâncii cu icoana, un trăsnet puternic şi asurzitor a despicat o parte din stânca muntelui. Aceasta s-a prăbuşit peste negustor şi l-a prăbuşit cu tot cu cal în râul Timiş. Dar, printr-o minune, omul şi calul au scăpat vii şi nevătămaţi. Drept mulţumire, la îndemnul preotului din sat, negustorul de vite a pus să fie pictată icoana Sfintei Treimi  pe stâncă, pentru că „Dumnezeu  dimpreună cu cetele tuturor sfinţilor l-au scăpat de la primejdie”. De atunci, nu a mai lucrat duminica.

O altă legendă spune că un conducător de oaste creştin, urmărit de turci, a căzut cu cal cu tot de pe stânca muntelui de la Armeniş în râul Timiş. Scăpând teafăr, drept recunoştinţă faţă de Dumnezeu, el a dat poruncă să se picteze pe stâncă icoana Sfintei Treimi

Dacă cele două legende vorbesc de mulţumirea şi recunoştinţa oamenilor pentru că au scăpat de o primejdie, o altă legendă aminteşte de jertfa pe care o aduce un credincios lui Dumnezeu, chiar şi atunci când i se întâmplă o tragedie. Tradiţia spune că, la ridicarea bisericii din Armeniş, fiul meşterului a vrut neapărat ca el să pună crucea din vârful turlei. Deşi tatăl lui nu a fost de acord,  băiatul s-a urcat, dar a ameţit şi a căzut de la înălţime. După moartea fiului său, meşterul cu durere în suflet a zugrăvit  icoana Sfânta Treime, pentru iertarea păcatelor sale.

De-a lungul timpului, icoana a fost un nesecat izvor de minuni. Legenda spune că o fetiţă care nu putea merge a fost dusă de mama ei la Piatra Scrisă. Datorită rugăciunii făcute, mama şi fiica împreună în faţa icoanei, fata s-a vindecat şi a plecat pe picioare de la mănăstire spre casă. Puterea vindecătoare ce izvorăşte din icoană este cunoscută nu numai de credincioşii ortodocşi, ci şi de cei romano-catolici, care vin în pelerinaj împreună cu preotul lor la sărbătoarea hramului „Duminica Tuturor Sfinţilor”. La o astfel de sărbătoare un credincios romano-catolic a venit la biserica mănăstirii împreună cu cei doi copii ai săi bolnavi de friguri. După ce s-au rugat cu toată credinţa, tatăl şi fiii laolaltă, copiii s-au vindecat complet.

Minuni au fost multe. Unele s-au pierdut în negura vremii, iar altele au rămas mari taine, nedescoperite cu ochiul. Aceste vindecări prin icoană sunt atât de cunoscute în Banat, încât numai în această parte este mult răspândit numele de Icoana sau Iconia.

Marea minune a icoanei Sfânta Treime de la Mănăstirea Piatra Scrisă este că a rezistat în timp, ca mărturie a credinţei.

Anul de înfiinţare a mănăstirii este 1929, atunci când familia Ana şi Vasile Dragomir din Slatina Mică a ridicat capela ce „îmbracă” icoana Sfânta Treime, în amintirea fiicei lor Maria, care a murit la numai 26 de ani. Biserica are 8 m lungime şi 4 m înălţime la exterior, iar interiorul este de 3,5 m lungime, 3 m lăţime şi 3,5 m înălţime. Mai târziu, la paraclis s-a adăugat clopotniţa, iar după 1989, s-a început construirea unei noi biserici, mai mari,  locul devenind astfel un aşezământ monahal.

Nouă biserică din mănăstire este construită în stil bizantin, având 30 m lungime, 12 m lăţime şi o turlă de 20 m înălţime. Ea a fost târnosită în anul 2008, de către PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

În fiecare an la praznicul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, hramul mănăstirii care se ţine în prima duminică după Rusalii, se face pelerinaj  la icoana Sfintei Treimi de pe Piatra Scrisă. Aici, în apropierea valurilor Timişului ce se izbesc de malul rece, unde aerul e mai curat şi înviorător, unde văile şi dealurile sunt atât de pline de sărbători creştine, omul se simte mai aproape de Dumnezeu.

Mănăstirea Piatra Scrisă este un loc al tainelor şi al minunilor, dar şi o comoară de har la drum european (E70). „Este harul lui Dumnezeu revărsat prin rugăciunile pe care le fac călugării pentru toţi cei care vin la Piatra Scrisă”, aşa cum spune cu pace în suflet stareţul de acum al mănăstirii, arhimandritul Constantin Timiş. 

Odată ce ai păşit pe uşa capelei din stâncă, se aşterne orânduiala în minte şi intri în lumea simplă, dătătoare de fericire. Gândurile care te copleşeau se risipesc şi te cuprinde o emoţie curată. Te vei întreba: Ce este omul ? Ce este fericirea ? Într-o vreme în care trupul a fost şi continuă să fie „dezgolit” de orice mister prin comportamente şi gesturi provocatoare, iar sufletul este tot mai străin de trup, fericirea omului este în lucruri simple. Acum, când inteligenţa artificială caută să „scaneze” gândurile oamenilor şi să descifreze sufletul prin „norul electronic”, numai prin rugăciune se poate aduce un strop de speranţă pentru „sfinţenie”, ca fire a omului de a  căuta mereu un mod echilibrat şi armonios de a trăi în natură, măcar într-o zi de duminică: fără calculator, fără televizor, fără telefon şi aproape de Dumnezeu.  

Numai aşa nu vom ajunge roboţi, fără suflet, fără tristeţi şi fără bucurii. Venim pe lume cu zâmbetul pe buze şi plecăm cu lacrimi în ochi.

Lasă un răspuns