1) Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este situat în centrul Banatului Montan, în zona nordică a Munţilor Aninei şi zona estică a Munţilor Semenic. Cu o suprafaţă de 36 365 ha, parcul cuprinde frumuseţi naturale cu o valoare deosebită, incluse în cele 10 rezervaţii naturale:

Nr.crt

Rezervaţie

Localitate

Tip

1

Cheile Caraşului

Caraşova

Mixtă

2

Izvoarele Nerei

Prigor

Forestieră

3

Cheile Gârliştei

Anina şi Goruia

Mixtă

4

Izvoarele Caraşului

Anina

Mixtă

5

Lacurile Buhui – Mărghitaş

Anina

Mixtă

6

Peştera Comarnic

Caraşova

Speologică

7

Peştera Popovăţ

Caraşova

Speologică

8

Peştera Buhui

Anina

Speologică

9

Groposu

Reşiţa

Forestieră

10

Bârzăviţa

Văliug

Forestieră

Rezervaţia naturală Cheile Caraşului, întinsă pe 3089,9 ha, cuprinde cele mai spectaculoase fenomene carstice, cum sunt: dolinele (de platou, de pantă şi de vale), lapiezurile şi peşterile.

Cheile Caraşului impresionează prin lungime (19 km), dar şi prin sălbăticia lor. Ele se întind între Valea Comarnicului şi localitatea Caraşova.

În perimetrul Cheilor Caraşului se află cea mai mare concentrare de peşteri din România, circa 300 identificate până acum.

În prezent, sunt rezervaţii speologice peşterile: Comarnic (6.2 km), Popovăţ (1.2 km), Ţolosu (1.85 km) şi Buhui (4 km). Rezervaţia naturală Cheile Gârliştei, întinsă pe 823 ha, este de asemenea o zonă bogată în numeroase frumuseţi carstice, care merită să fie vizitate. Deasupra acestor chei se întinde traseul istoric, de o frumuseţe aparte, al căii ferate Oraviţa – Anina, construită între anii 1861-1863.

Rezervaţia forestieră Izvoarele Nerei, întinsă pe o suprafaţă de 4852,8 ha şi situată pe versantul sudic al Munţilor Semenic, reprezintă obiectivul cel mai căutat de silvicultorii şi ecologiştii din România şi din ţările europene, datorită pădurilor sale unice de făgete naturale virgine, cu arbori care impresionează prin vârsta lor (peste 350 de ani) şi prin dimensiunile lor uriaşe, arborii având înălţimi de peste 50 m şi diametre care ating 1,5 m. Este cel mai întins şi compact ecosistem de păduri seculare existent în Europa. Parcul este bogat şi în cursuri de ape subterane şi apariţia unor puternice izbucuri. Cel mai spectaculos dintre ele este Izbucul Caraş, unic în România prin debitul său. De asemenea, Avenul din Poiana Gropii, în Munţii Aninei, între Reşiţa şi Crivaia, este una dintre cele mai adânci peşteri verticale din România, cu o adâncime de 236 m.

Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este un ţinut care oferă şi o bogată biodiversitate  din punct de vedere botanic şi faunistic. Nuanţa specifică a florei este dată de numărul mare de specii meridionale: liliacul, floarea Semenicului, brânduşa ş.a. Speciile de faună carpatină sporesc farmecul şi atractivitatea zonei.