BĂI TERMALE  ÎN AER LIBER

De la Cheile Corcoaiei,  călătoria pe „Drumul lui Hercules”, în Valea Cernei, duce spre „Şapte Izvoare Calde”. Este izvorul termal miraculos de unde puiul de năpârcă a băut apa fermecată şi s-a transformat în balaurul cu şapte capete. După ce Iovan Iorgovan i-a tăiat primele două capete de la distanţă, prin aruncarea buzduganului şi apoi cu sabia, a urmat lupta dreaptă dintre voinic şi balaur.

Basmul Cernei leagă prima luptă a viteazului Iovan Iorgovan cu balaurul de Cheile Corcoaiei.  Se spune că, după ce i-au fost tăiate două din cele şapte capete, balaurul încearcă să străpungă muntele „înşurubându-se” prin stâncă pentru a scăpa de sabia voinicului, lăsând în urmă un traseu sinuos în calcare. Privind în sus, veţi avea impresia că pereţii sunt uniţi undeva, iar despicătura din stâncă este urma loviturii de sabie  cu care Iovan Iorgovan a despicat piatra de calcar şi i-a tăiat cel   de-al treilea cap al balaurului.

Aceste chei, care pot fi vizitate numai în timpul apelor scăzute, poartă numele bătrânei Corcoaia, cea care l-a sfătuit pe voinic să bea apă din izvorul Hercules pentru a se înzdrăveni.

Acolo, în chei, Iovan Iorgovan s-a rezemat atât de tare ca să-i dea lovitura cu sabia încât piciorul i-a intrat în stâncă, urma de pas uriaş se poate vedea şi astăzi.

Aproape de moarte, balaurul a luat-o la fugă spre „Şapte Izvoare Calde” cu speranţa că va ajunge să se scalde din nou măcar într-unul din izvoarele termale pentru a-şi reface forţele.

Dar, Iovan Iorgovan va ajunge primul, aşa cum şi autocarul va coborî în viteză spre acest minunat loc turistic. Şoseaua va trece pe lângă intrarea în traseul turistic ce duce spre Canionul Ţăsnei, iar la 12 km de staţiune, pe lângă poteca ce duce la Cascada Vânturătoarea, ambele mult căutate de turiştii pasionaţi de aventură. Legenda spune că la cascadă stătea balaurul sub „duşul stropilor de apă” după ce mânca trupul unei fete şi, apoi,  pleca pe dealul de la Cuptoare pentru a se odihni.

La mai bine de 5 km de staţiune, se ajunge la barajul Lacului Prisaca a cărui apă se întinde pe o lungime de 4 km. Deşi este un lac artificial, el oferă peisajului un plus de farmec. A fost terminat în 1986, având barajul de 110 m lungime şi 45 m înălţime.  Aici, pe o stâncă între şosea şi baraj este construit Hotelul Tierna. Este locul potrivit pentru odihnă şi refacerea sistemului nervos, fiind punctul cu o ionizare negativă ridicată de 2500 ioni/cm2.  Totodată, se pot face plajă şi sport în aer liber.

Cel de-al doilea lac artificial este Lacul Iovanu, din apropierea Izbucului Cernei (km 50, de la staţiune). El s-a format după ridicarea unui baraj înalt de 110 m la confluenţa râului Iovanu cu Cerna. Pentru construcţia barajului s-a folosit un pinten prelungit din versantul muntelui care îngustează valea până la 35-40 m. Lacul astfel format la o altitudine de 685 m se întinde pe o lungime de 7 km. Faimosul izbuc al Cernei este cel mai puternic izvor din România, debitul variind între 1 şi 7 mc/s, în funcţie de anotimp.     

După un kilometru, se ajunge la punctul turistic atât de căutat „Şapte Izvoare Calde” (km 4, de la staţiune), cu izvoarele termale folosite de pe vremea dacilor, în locul numit „La gropan”. Aici, trecătorii fac baie când poftesc şi apoi „se călesc” în apele reci ale Cernei, sub razele calde ale soarelui sau la lumina lunii.  

La „Şapte Izvoare” a avut loc cea de-a doua luptă dintre Iovan Iorgovan şi balaur. Voinicul ajunge primul la izvoare, se scaldă, prinde puteri şi îi mai taie balaurului încă un cap. Drept mulţumire, spune legenda, oamenii i-au cioplit o mare statuie în stânca muntelui care poartă numele de „Chipul lui Hercules”. Tot aici, în apropiere căutaţi „Crucea Ghizelei”. Denumirea este legată de o poveste tragică din vremea imperiului austriac. Se spune că fiica unor bogătaşi din Băile Herculane se îndrăgostise de un cioban, care-şi păştea turmele de oi în acest loc. Părinţii fetei voiau să o mărite însă după un bogătaş bătrân din Viena şi stabiliseră şi ziua nunţii. Frumoasa fată, pe numele Ghizela, şi ciobanul au hotărât să fugă în lume în dimineaţa când trebuia să aibă loc nunta. Tânăra îmbrăcată în rochie de mireasă  a fugit pe vale să se întâlnească cu iubitul ei, dar l-a găsit mort. Bogătaşul a prins de veste despre planul tinerilor îndrăgostiţi de a fugi şi l-a ucis.  Atunci Ghizela s-a urcat pe stâncă şi s-a azvârlit în prăpastie. În amintirea ei s-a ridicat crucea care-i poartă numele. Este locul unde, demult, se legau tot de o cruce şi fetele ca jertfă pentru vestita hidră (balaur) de pe Lerna (Cerna).   Astăzi, la „Şapte Izvoare Calde” este un ştrand termal în aer liber şi un minunat loc amenajat de campare.

În drumul spre staţiune, se trece pe Podul Cernei pe malul drept al  Cernei, după ce se aruncă o scurtă privire spre o mică cascadă din albia răului, cunoscută sub numele Cascada Bobot. La numai 0,5 km de intrarea în staţiune, se poate vedea pe malul stâng al Cernei Uzina electrică veche, construită în 1893, de care se leagă începutul iluminatului electric în Băile Herculane.

Lasă un răspuns