THE FIRST LACUSTRINE RESORT FROM ROMANIA
Pe Clisura Dunării, de la satul tradiţional bănăţean din Sicheviţa,după numai 12 km, se poate ajunge la viitorul sat bănăţean din Berzasca. Ceea ce la un moment dat este lăsat în urmă poate deveni o oportunitate unică de relansare a turismului în zonă.
Prin proiectul european „Dreptul la Dunăre”, Berzasca va deveni una dintre cele mai atractive localităţi turistice din Banatul Montan. Este locul unde turiştii vor putea trăi într-un „Sat lacustru” din Golful Berzasca. Dacă în Dubai există o insulă artificială în formă de palmier, la Berzasca veţi vedea un sat lacustru în formă de iaht. Totul este doar pentru relaxare şi odihnă pe frumoasa Dunăre Galbenă, aşa cum sunt apele fluviului pe Clisura Dunării.
Vor fi două insule de vis, Egreta şi Pelicanul, cu 30 de căsuţe rustice de vacanţă suspendate pe piloni deasupra apei. Fiecare căsuţă-bungalou va avea un living cu terasă de unde se poate privi Dunărea, un loc de servit masa, cu „fructe clisurene” şi băutură la gheaţă, şi un dormitor cu cristale şi flori de mină pentru cristaloterapie.
Căsuţele lacustre vor fi legate prin faleze suspendate şi vor avea acces la Dunăre prin aşa-zisele pontoane pentru pescari şi pentru cei care vor să se plimbe cu ambarcaţiunile de agrement: bărci cu motor sau iahturi. Clubul de iaht va oferi şansa unică a jocurilor extreme pe Dunăre, fără a atinge mediul din jur. Suntem doar în Parcul Natural Porţile de Fier. Satul lacustru va fi legat printr-o faleză la Dunăre, cu alee pietonală şi pistă pentru biciclişti până la noul port turistic ce va fi deschis la Drencova.
Prima staţiune lacustră din România va atrage atenţia turiştilor români şi străini prin modul aparte în care va fi pus în valoare potenţialul natural şi multicultural al zonei.
Plimbarea pe malul Dunării va atrage odată cu intrarea în satul lacustru. Din punctul de belvedere situat pe luciul apei, defileul se vede în toată splendoarea lui. Este loc ideal pentru pescuit, lectură, odihnă, fotografii sau pur şi simplu de contemplare a frumuseţii peisajului. Pe faleza de aproape 17 km ce va lega satele de pe malul Dunării, Liubcova, Berzasca, Cozla şi Drencova, se vor face promenade şi popasuri de neuitat. Aleile vor şerpui printre sălcii şi aluni şi vor fi uneori pe pământ bătut, alteori suspendate deasupra apei şi permanent însoţite de pista pentru împătimiţii de ciclism. La vărsarea pârâului Sirina în Dunăre se va privi lacul natural împânzit de nuferi şi digul cu pescari. Peste tot vor fi părculeţe cu umbră şi verdeaţă pentru popas, terase cu răcoritoare naturale şi miros de peşte proaspăt, precum şi locuri pentru târgul de artizanat şi produse locale. Şi aici, pe Clisura Dunării, Banatul Montan poate fi luat de model ca spaţiu multicultural. Pe lângă satele româneşti, sunt 14 aşezări sârbeşti (Lescoviţa, Zlatiţa, Socol, Divici, Şuşca, Belobreşca, Radimna, Pojejena, Măceşti, Moldova Veche, Liubcova, Sviniţa, Dubova şi Eşelniţa) şi 6 sate cehe: Gârnic, Ravensca, Sfânta Elena, Bigăr, Eibental şi Ogradena (contopită cu Eşelniţa după strămutare). Acest destin face ca zona să fie bogată în tradiţii şi obiceiuri diferite de la o localitate la alta şi specifice fiecărei etnii. Nu ezitaţi să intraţi în casele pescăreşti din satul sârbesc Liubcova. Pe lângă originalele preparate din peşte, veţi vedea câteva obiceiuri populare inedite. La nuntă, se mai păstrează obiceiul de a merge cu alaiul între casele mirilor cântând „Dunave, Dunave” (Dunăre, Dunăre), în timp ce se poartă în mâini torţe făcute din ştiuleţi de porumb. Mergeţi şi în satul ceh Bigăr, care este unic prin aşezarea caselor pe străzi sub formă de cruce ce se intersectează în dreptul bisericii satului. În vremuri deloc uşoare, „pemii” de la Bigăr au rezistat prin cruce şi „izvorul” puternic al credinţei lor. În Banatul Montan, cuvântul „bigăr” înseamnă izbuc, un izvor puternic de apă ieşit din pământ calcaros, aşa cum este mirifica vale a Dunării.
De pe faleza noului sat lacustru, Festivalul de Muzică Uşoară „Ritmuri pentru Mileniul III”, organizat la Berzasca din anul 1998, va prinde faima unui festival internaţional, iar trenuleţul îi va duce pe turişti pe valea râului Berzasca, să cunoască frumuseţea Munţilor Almăjului. Cei pasionaţi de istorie vor continua plimbarea pe faleză spre Drencova, pentru a medita în faţa vestigiilor cetăţii medievale „Drencova”, construită ca fortificaţie pe uscat şi, prin creşterea apelor, ajunsă în mijlocul Dunării.
The „Rhythms for the 3rd Millennium„ Light Music Festival, organized in Berzasca since 1998, hold this time on the seafront of the new lacustrine village, will acquire the fame of an international festival, and a small train is going to take the tourists on the Berzasca River valley to get to know the beauty of the Almaj Mountains. The history aficionados will continue their walk on the waterfront towards Drencova, in order to meditate in front of the remnants of the medieval fortress „Drencova”, built as a fortification on land and shifted to the middle of the Danube by the rise of waters.
Cristaloterapia
În căsuţele lacustre de pe Dunăre este locul cel mai potrivit pentru o terapie cu cristale de cuarţ. Aceste pietre tămăduitoare ne înnobilează sufletul şi ne luminează mintea. Se recomandă două şedinţe pe zi, una de dimineaţa şi una seara, fiecare cu o durată de 15 minute. Terapia de dimineaţă va alimenta corpul cu energie benefică pentru toată ziua, iar cea de seară va reface aurora energetică a corpului ceea ce va duce la o odihnă reconfortantă, la aşa-numitul „somn fără vise”. Stând pe scaun cu picioarele deschise la distanţă egală cu lăţimea umerilor, pentru a forma „secţiunea de aur” se ţine mâna stângă (pentru dreptaci) şi mâna dreaptă (pentru stângaci) cât mai aproape de cristal fără a-l atinge. La început se va simţi o răcoare, semn de eliberare a energiei negative, apoi nişte înţepături în palmă prin energia pozitivă pe care o emană.