Astăzi, în lume, unele forme de turism dispar şi altele noi le iau locul.

În Banatul Montan se pot practica noi forme de turism dezvoltate în jurul celor patru componente naturale: Munţii Banatului şi Muntele Mic, Clisura Dunării, apele termominerale de la Băile Herculane şi salba de lacuri antropice  şi naturale  existente pe râurile ce străbat tot teritoriul Banatului. La acestea se poate adăuga componenta culturală deosebită a Banatului Montan, axată îndeosebi pe latura religioasă, etnografică, cultural-industrială şi muzeală.

Pentru cele 5 zone turistice din Banatul Montan sunt potrivite şi cu şanse de succes următoarele forme de turism:

1.Turismul montan este principala formă de turism din Banatul Montan pentru cei care iubesc drumeţiile, caută odihna şi recreerea (destinderea), preferă pescuitul şi vânătoarea, încearcă alpinismul şi, mai ales, sunt pasionaţi de practicarea schiului de agrement sau sportiv în staţiunile montane Semenic şi Muntele Mic. Turismului montan i se pot circumscrie mai multe forme noi de turism practicabile pe munte: turismul de drumeţie montană, turismul de odihnă şi recreere (destindere), turismul de vânătoare şi pescuit sportiv, turismul de escaladă (alpinism), speoturism, cicloturism şi enduroturism.

2.Turismul balnear este a doua formă de turism practicată în Banatul Montan, care îmbină destinderea cu diferite forme de cură şi tratament. Se poate face în staţiunea balneoclimaterică Băile Herculane, datorită calităţilor multiple ale izvoarelor termale, şi în staţiunile climaterice Crivaia şi Poiana Mărului sub acţiunea factorilor de cură şi a unui microclimat tămăduitor. În aceste staţiuni se mai poate practica: turismul de drumeţie, turismul de odihnă şi agrement, alpinismul, speoturismul, cicloturismul, turismul de întruniri, turismul medical şi turismul de aventură.

Lasă un răspuns