BANATUL MONTAN

Ghid turistic

ZONA TURISTICĂ BĂILE HERCULANE

         Zona turistică BĂILE HERCULANE este „emblema” turismului din Banat și zona cea mai cunoscută atât prin stațiunea balneoclimaterică Băile Herculane cu renume european, cât și prin Parcul Național „Domogled - Valea Cernei”.

         Băile Herculane este cea mai veche stațiune din România și din sud-estul Europei, fiind atestată documentar în anul 153 d.Hr. Actul de atestare a stațiunii îl reprezintă o inscripție gravată pe un altar de calcar alb și care se află acum la Muzeul Stațiunii. În cei peste 1860 de ani ai săi, stațiunea a avut momente de vârf și de decădere. De aproape două milenii, stațiunea Băile Herculane de pe râul Cerna duce lumii faima izvoarelor sale termale și a eroului Hercules.

         Deși se află la altitudinea de 168 m, în Băile Herculane se respiră aer ionizat  ca la 1500-2000 de metri, comparabil cu cel din Alpii elvețieni din stațiunea Davos sau cu aerul de la cascada Niagara. Acest aer ionizat negativ (între 2000 și 6400 de ioni negativi pe cm2) este generat de cele 20 de izvoare termominerale, de cascadele Cernei, dar mai ales de pădurea de fag, de pin negru și vegetația  de ferigă din zonă.

         Stațiunea Băile Herculane a fost vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta, Carol I al României, Carol al II-lea și principele Mihai sau de scriitori români ca: Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Ion Minulescu, George Coșbuc, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Liviu Rebreanu, Grigore Vieru și Adrian Păunescu.

         Parcul Național „Domogled – Valea Cernei” este o grădină botanică în natură. Muntele Domogled ce se ridică aproape vertical deasupra stațiunii oferă o imagine spectaculoasă pe care din loc în loc se văd insulele de Pin Negru de Banat. 

         Valea Cernei este cea mai frumoasă și „bătrână” vale din România. Este singurul colț al naturii unde plantele și animalele dăinuiesc din epoci geologice trecute. Râul Cerna poartă pe firul ei, de la izvoare până la vărsarea în Dunăre, frumuseți nebănuite și minunății unice, care se fac cunoscute numai drumețului neostenit care știe să le caute și să le aprecieze.

Harta turistică

 

 

 

 

Zona turistică BĂILE HERCULANE

 

 

Imagini turistice

Căi de acces:

           E 70 (DN6): Timișoara - Băile Herculane, gară (175 km) și centru (182 km)

           E 70 (DN6):  Orșova – Băile Herculane, gară (15 km) și centru (22 km)

                DN 67D:  Baia de AramăBăile Herculane, centru (61 km) și gară (68 km)

   În această zonă, se pot vizita 10 obiective turistice de  mare atractivitate:

 

1.  Băile Imperiale Romane de la Hotelul Roman din stațiunea Băile Herculane;

2.  Băile Imperiale Austriece și centrul istoric al stațiunii Băile Herculane  cu Statuia lui Hercules, Vila Elisabeta, Izvorul Domogled de apă plată și izvoarele termale, precum și arborii seculari din Parcul Central Dendrologic al stațiunii: Welligtonia Gigantea și Tisa de peste 100 de ani plasați în fața fostei clădiri a Cazinoului din Băile Herculane;

3.  Muzeul „Nicolae Cerna” al stațiunii din fosta clădire a Cazinoului din Băile Herculane;

4.  Drumul romanilor  Dierna (Orșova)- Tibiscum (Jupa Caransebeș) cu vestigiile castrului roman, Ad Mediam, la Mehadia. Denumirea vine de la faptul că era așezat la jumătatea drumului dintre Drobeta (Turnu Severin) și Tibiscum (Caransebeș-Jupa);

5.  Băile Termale Moderne și centrul modern al stațiunii Băile Herculane cu Parcul Vicol, unde anual se desfășoară Festivalul Răchiei din Banat, Festivalul „Pinul Negru de Banat” și Festivalul Intenațional „Hercules” de Folclor;

6.  Gara în stil baroc a stațiunii Băile Herculane;

7.  Muntele Domogled și Valea Cernei cu lacurile artificiale Iovanu și Prisaca și cele „Șapte Izvoare Calde”;

8. Parcul Național  „Domogled-Valea Cernei”, unde se găsesc: Peștera lui Adam (160m) cu stalactite și stalagmite flexibile, unice în lume, Grota Haiducilor (143 m) cu urme din paleolitic, Peștera cu Aburi (14 m) din care ies aburi fierbinți la 52-560,  Cheile Corcoaiei (300 m), sub forma unui tunel, și  Pinul Negru de Banat din Rezervația Domogled, cu coroana sub formă de umbrelă;

9.   Sfinxul bănățean de la Topleț, stânca al cărei profil se aseamănă cu celebrul sfix egiptean;

10.  Mănăstirea de la Băile Herculane și Vila Belvedere,  Biserica romano-catolică, la nord, și Biserica ortodoxă-română, la sud, care delimitează centrul istoric al stațiuni.