BANATUL MONTAN

Ghid turistic

ZONA TURISTICĂ CLISURA DUNĂRII

         Zona turistică CLISURA DUNĂRII este „vestitorul” turismului din Banat  și cuprinde cel mai lung și mai frumos defileu din Europa – Defileul Dunării (135 km), de la Baziaș și până la barajul Lacului de acumulare „Porțile de Fier” (Gura Văii), construit în perioada 1964-1971.

         După ce își adună apele din 6 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia) și trece prin 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), dornic de a povesti tot ceea ce  a văzut, fluviul Dunărea intră în țară pe teritoriul județului Caraș-Severin, la Baziaș, și parcurge 60 de km în județ la hotarul cu Serbia, pentru a-și continua drumul prin Banatul Montan (120 km) spre Orșova, formând defileul care îi poartă numele.

         Acest ținut de un farmec aparte, delimitat la vest de râul Nera și la est de râul Cerna, la Cazanele Dunării, este numit de localnici „Clisura Dunării”.

         Zona cuprinde cele două orașe-port, Moldova Nouă și Orșova, și se întinde în vest până la punctul de trecere a frontierei România - Serbia, de la Naidăș.

         Apele fluviului au săpat în granit și calcar acest spectaculos defileu cu bazine depresionare și sectoare înguste care se succed. Astfel, imediat după localitatea Coronini, malurile fluviului se apropie foarte mult, la 500 m, iar pereții laterali se ridică la peste 100 m. În dreptul Munților Almăjului, în apropierea localității Dubova,  sunt Cazanele Mari (3,8 km), unde lățimea Dunării ajunge la 200-250 m, iar pereții ce o străjuiesc depășesc 200 m în înălțime. După Golful Dubova, Dunărea curge prin Cazanele Mici pe o lungime de 3,6 km, unde malurile se apropie la 150 m.

Din orașul-port Moldova Nouă se fac excursii pe Clisura de Sus:

·         Spre Cazanele Dunării, pe șosea și cu vaporul;

·         Spre Baziaș, pe șosea.

Din orașul-port Orșova  se  organizează călătorii pe Clisura de Jos:

·         Spre Cazane Dunării, pe șosea și cu vaporul;

·         Spre Porțile de Fier, pe șosea.

         Peisajul este fascinant în toată Clisura Dunării, iar zona Cazanelor Dunării  a  fost declarată monument unic al naturii în Europa.

 

Harta turistică

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

Zona turistică CLISURA DUNĂRII

 

 

 

 

 

 

Imagini turistice

Clisura Dunării de Sus

Clisura Dunării de Jos

Căi de acces:

                 E 70  :  Timișoara – Orșova (190 km)

              DN 57  :  Orșova  – Moldova Nouă (84 km) și Moldova Nouă - Grădinari ( 66 km)

              DJ 581:   Reșița – Grădinari (39 km)

 

           Dacă se vizitează zona, fie cu mașina, fie cu vaporul, sunt 10 obiective turistice minunate de văzut:

1.  Cazanele Mari și Cazanele Mici ale Dunării (județul Mehedinți), ce se întind pe aproape 9 km, între Plavișevița și Eșelnița, și care sunt despărțite de Golful Dubova (1,4 km);

2. Statuia  lui Decebal  din Golful Mraconia, cea mai înaltă sculptură  în stâncă din Europa (40 m);

3. Tabula Traiana de pe malul sârbesc la ieșirea fluviului din Cazane, ca mărturie a drumurilor romane construite în timpul împăraților Tiberius, Domițian și Traian;

4. Drumurile romanilor (I) cu vestigiile Villa Rustica de la Gornea - Sichevița și urmele castrului roman Mudava din portul Moldova Veche.

5. Stânca Babacaia de la Coronini cu legendele sale;

6. Morile de apă cu butoni de la Sichevița și muzeul sătesc de la Gornea;;

7. Munții Almăjului și Locvei cu lacul de acumulare Porțile de Fier, care se întinde pe fluviul Dunărea în sudul Banatului Montan. A fost construit între anii 1964-1971, în colaborare cu Serbia (Iugoslavia de atunci), având adâncimea maximă de 60 m la Cazanele Dunării. În apele lui este scufundată insula  Ada-Kaleh;

8. Parcul Natural  „Porțile de Fier”, unde pe Clisura de Sus se găsesc: Microdelta Balta Nerei la vărsarea în Dunăre, Râpa cu lăstuni de la Pojejena, Rezervația botanică Valea Mare de lângă Moldova Nouă, cu specii floristice mediteraneene și submediteraneene  unice, Peștera Gaura cu Muscă și Peștera Gaura Ghindiei cu fragmente de artă rupestră, din paleolitic și neolitic. Pe Clisura de Jos sunt: Peștera Ponicova și Peștera Veterani despre care se spune că a fost sactuarul lui Zamolxe;

9.   Satul lacustru de la Berzasca și vestigii medievale: Cetatea Tricule de la Svinița (județul Mehedinți), Cetatea Drencova și Cetatea Cula de la Coronini;

10.  Mănăstirea ortodoxă sârbă „Sfântul Sava” de la Baziaș, Mănăstirea „Mraconia” de la Dubova (Mehedinți), Biserica catolică „Neprihănita Zămislire” de la Orșova și Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Orșova (Mehedinți), precum și Biserica „Sf. Arhangheli”, monument de arhitectură și pictură bisericească bizantină de la Berzasca.