Hram: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului  (21 noiembrie)

Anul întemeierii: 2001

Stareţă: Macaria Grăpeanu

Viaţă de obşte: trei călugăriţe

Cazare: Pensiunea Căuniţa

Este o mănăstire nouă pe o veche vatră a sihaştrilor din Clisura Dunării,  ca semn tainic al Maicii Domnului pentru reînnoirea vieţii spirituale în aceste locuri şi păstrarea tradiţiei creştine ortodoxe.

Noua Mănăstire Gornea-Sicheviţa este pe o veche vatră a sihaştrilor din Clisura Dunării. Ea este aşezată la 250 m de Dunăre, la o răscruce de două drumuri: Orşova-Moldova Nouă (DN 57) şi Podul Păzărişte – Gârnic (DJ 571A).

 Săpăturile arheologice efectuate pe Clisura Dunării, la Villa Rustica de la Căuniţa, au scos la iveală obiecte cu însemne creştine ce datează din perioada romană, secolele II–III, fiind o dovadă a existenţei în aceste locuri a unei vieţi creştine timpurii. Îndemnat de aceste descoperiri, în anul 2001, primarul de atunci al comunei Sicheviţa, Gheorghe Birta,  a lansat ideea de a se construi un aşezământ monahal pe locul fostului pichet de grăniceri, pentru reînnoirea vieţii spirituale pe aceste meleaguri şi păstrarea tradiţiei creştine ortodoxe. Aşa s-a ridicat singura vatră călugărească pe o rază de aproape 100 km din Clisura Dunării, printr-un semn tainic al Maicii Domnului, cum mărturiseşte maica stareţă Macaria:

           „Această vatră monahală este o minune a Maicii Domnului al cărei glas l-am auzit, eu şi maica Anastasia, în Mănăstirea Dealu (Târgovişte), la vremea amiezii unei zile din anul 2000, când ne rugam în chilii separate; Sfânta Fecioară spunându-ne în acelaşi timp cuvintele: Să ieşiţi din această mănăstire şi să-mi faceţi un mic paraclis pe Dunăre, în rând cu şapte chilii, şi să duceţi viaţă pustnicească !”

Cu adevărat viaţa monahală a început în luna mai 2001, odată cu venirea în acest loc a măicuţelor Macaria şi Anastasia Grăpean.

Astăzi, pretutindeni în mănăstire, se simte o atmosferă de sfinţenie, odată cu binecuvântarea locului, la 21 noiembrie 2001, de către IPS Laurenţiu Streza, episcopul de atunci al Caransebeşului, cu prilejul sărbătorii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, care a devenit hramul mănăstirii. Biserica nouă a mănăstirii a fost construită între anii 2003-2010 şi are forma de „cruce” bizantină. Deşi are puţini ani de viaţă monahală, Mănăstirea Gornea-Sicheviţa este tot mai mult căutată de credincioşii din zonă şi de turişti din alte părţi. Aici, veţi vedea la răsărit de soare „Slobozitul apei”, iar în amurg, când bat clopotele sau toaca de lemn, veţi avea imaginea mormintelor din sat înconjurate cu pietre de râu date cu var alb, care simbolizează „hotarul” sau „vama” de trecere dintre viaţa pământeană şi viaţa cea veşnică:

„Din pământ sub iarbă verde

Unde nimeni nu te vede,

Sus în ceriul luminat,

În loc bine judecat,

 În loc binecuvântat,

De acum şi până-n veac.”Lasă un răspuns