Hram: Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Anul întemeierii: 1999

Stareţ: Justinian Tibil

Viaţă de obşte: patru călugări

Cazare: 8 persoane

Mănăstirea este un giuvaer al Banatului creştin, aşezată într-un loc care seamănă atât de mult cu colina de pe Efes din Asia Mică, unde a trăit Maica Domnului. Un loc retras, liniştit şi înconjurat de o pădure, nu de măslini ca în Efes, ci de tei.

Într-o perioadă în care oamenii parcă „au suspendat” pentru o vreme punţile de legătură cu Dumnezeu, fiind toţi copleşiţi de grija zilei, vă propunem un pelerinaj la mănăstirile din Banatul Montan, adevărate „clinici duhovniceşti”, cum spune mereu IPS mitropolitul Laurenţiu Streza, episcop de Caransebeş (1996-2005), sub a cărui binecuvântare viaţa monahală a reînviat şi-n acest colţ al României.  

Desigur, turiştii creştini sunt atraşi de Vatican, Ţara Sfântă, Meteora şi Muntele Athos. Iar în România sunt căutate mănăstirile din Moldova şi Oltenia, precum şi bisericile de lemn din Maramureş.

În Banat însă veţi vedea noile mănăstiri construite în locurile unde au fost cele mai vechi sihăstrii româneşti. Pe pământul Banatului, odată cu valul de penetrare catolică din secolele XI-XIII, multe din sihăstriile ortodoxe, care erau „adevărate cetăţi de apărare” la poarta dintre Răsărit şi Apus, au dispărut din cauza vitregiilor vremurilor. Au rămas ca mărturie credinţa şi sfânta tradiţie. Sunt rod al liniştii şi al păcii sufleteşti al bănăţenilor. Ei şi-au făcut case pe munte sau pe deal, la marginea pădurii sau în poiană, cât mai aproape de izvor. Pragul casei l-au împodobit cu viţa de vie, iar în grădina casei au pus stupii de albine. În fiecare zi, femeile din Banat şi-au împodobit ferestrele caselor cu flori şi pereţii cu icoane pe sticlă, lemn sau tablă, din care nu lipsesc niciodată icoana Maicii Domnului cu pruncul în braţe şi „sfântul casei” care, după anul bisericesc ce începe la 1 septembrie, sunt sărbătoriţi cu mare cinste: Sântămăria Mică (8 septembrie), Sânedru (26 octombrie), Arhanghelii Mihai şi Gavril (8 noiembrie), Sănicoară (6 decembrie), Sântioan (7 ianuarie), Sântoader (24 februarie), Buna Vestire (25 martie), Sîngeorz (23 aprilie), Sînpetru (29 iunie), Sânîmpăraţii (21 mai), Sântilie (20 iulie) şi Sântămăria Mare (15 august).

Pelerinajul pe care vi-l propunem este o călătorie continuă, în grup sau singur, timp de trei zile, pe itinerarul celor  10 mănăstiri:

Pelerinaj la mănăstirile din Banatul Montan

Mănăstirea Teiuş – Mănăstirea Piatra Scrisă – Mănăstirea Almăj-Putna – Mănăstirea Sfânta Ana – Mănăstirea Mraconia – Mănăstirea Gornea-Sicheviţa – Mănăstirea Nera – Mănăstirea Călugăra – Mănăstirea Vasiova – Mănăstirea Brebu.

Pelerinajul va începe din municipiul Caransebeş, locul de „întineritoare credinţă ortodoxă”  prin istorica Episcopie a Caransebeşului (1865), unde s-a născut şi mesajul atât de curat pentru turişti:

Cine n-a trăit măcar o zi din atmosfera înmiresmată de evlavie a unei mănăstiri, cine n-a petrecut o noapte de priveghere în rugăciuni şi cântări sfinte, în pâlpâirea unei mări de lumânări, sub cupola cerului instalat, cine n-a simţit fiorii de sfinţenie a unui pelerinaj, la sfintele mănăstiri din Banatul Montan, acela nu poate înţelege farmecul cuceritor de inimi curate, ce ni-l îmbie pelerinajul.[Joantă V., 2004]

Prima zi de pelerinaj:

Mănăstirea Teiuş – Mănăstirea Piatra Scrisă – Mănăstirea Almăj-Putna

La 3 km de oraş, într-un cadru natural de poveste, cu aer puternic ionizat şi miros de „înviere” al pădurilor de tei, este situată Mănăstirea Teiuş, un giuvaer al Banatului creştin. Piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă la 15 august 1999 de „Sfânta Mărie Mare”, prin purtarea de grijă a episcopului de atunci al Caransebeşului, IPS Laurenţiu Streza.

         Deşi are o istorie scurtă, mănăstirea a trăit aceşti primi ani cu mare intensitate, aşa cum vă va mărturisi cu multă bucurie în suflet părintele stareţ Justinian Tibil:  „Cea mai mare bucurie a noastră nu constă în faptul că am putut să facem aici, pe deal, această mănăstire, ci pentru că am reuşit să zidim una mult mai frumoasă şi în sufletele oamenilor, care au ostenit alături şi care vin să se roage dimpreună cu noi”.

         Mănăstirea Teiuş, pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, are aspect de „cetate”, în stilul mănăstirilor voievodale din Moldova, având în centru biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, mare sărbătoare creştină în Banat.   

Fiecare loc în lume îşi are taina şi istoria lui. Deşi nu există o mărturie scrisă despre un aşezământ monahal lângă Caransebeş, tradiţia păstrată din generaţie în generaţie aminteşte de o „Cruce verde” şi de un izvor de apă numit „Izvorul călugărului”, ceea ce vrea să spună că în jurul cetăţii  Caransebeşului din secolul al XIV-lea a nevoit un călugăr.

         „Drumul zidirii” mănăstirii a început în vremea teilor înfloriţi a anului 1999, când părintele Justinian s-a mutat în sălaşul de pe pământul donat pentru mănăstire de cele două familii: familia Simeria (un hectar) şi familia Tomescu (un hectar).

         Ca în orice început au fost multe greutăţi şi deznădejdi, speranţe şi bucurii.

         S-a ridicat mai întâi o capelă din tablă ondulată. Apoi s-a înălţat altarul de vară (2000) în formă de cruce cu pictură neobizantină executată pe pânză aplicată. În timp ce zidurile noii biserici ale mănăstirii se ridicau, pe locul vechii capele s-a adus şi s-a montat în 2002 o biserica mică din lemn, o adevărată bijuterie construită în stil maramureşean, din lemn de tei.

         Părintele Justinian a plecat spre locurile natale din Maramureş şi, în curtea părintească, fratele său a făcut biserica din lemn, de unde a fost transportată în Banat, la Teiuş-Caransebeş, şi montată în vecinătatea altarului de vară.   

         Cine intră în biserica nouă a mănăstirii va fi impresionat de frumuseţea picturii interioare. Dacă lucrările de pictură de la altarul de vară au fost executate de către pictorul Ioan Botiş, cele de la biserica mare de piatră  au fost făcute de Radu Moldovan, un ucenic al celui dintâi.

         Iconostasul este sculptat din lemn de stejar, după un model adus din Grecia, de meşteri din Târgu Neamţ. El este mai mic în înălţime decât în mod firesc, pentru a se vedea cât mai bine chipul Maicii Domnului.

         Tot în biserică, turiştii pelerini se pot reculege la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul în braţe, din anul 1767, donată de o familie din SUA, pentru momentul de înălţare duhovnicească pe care l-au trăit la Mănăstirea Teiuş.

         Dacă veniţi la mănăstire în zi de vară, rămâneţi pentru o noapte la chilii şi, odihnindu-vă pe prispă afară, sub cerul plin de stele, meditaţi asupra rostului vieţii pe pământ. O să fiţi furaţi de frumuseţea naturală a locului pe care este aşezată Mănăstirea Teiuş, asemenea colinei Efes din Asia Mică, unde Sfânta Maria şi-a găsit reculegerea în ultimii 11 ani de viaţă după ridicarea la ceruri a lui Iisus Hristos. Este un loc retras, liniştit şi înconjurat de o pădure, nu de măslini ca în Efes, ci de tei. Este încă un semn că nimic nu e întâmplător când se alege un loc de mănăstire.

         În dimineaţa praznicului de Sântămărie Mare (15 august), femeile din Ţara Gugulanilor  vin la mănăstire cu flori pe care le pun la icoana Maicii Domnului şi cu ciorchini de struguri din soiurile văratice, „Struguri de Sîntămărie”,  puşi în coşuri pentru a da în luna lui gustar „coliva de struguri” la credincioşi şi oaspeţi din altă parte.

         Tot la Mănăstirea de la Teiuş, veţi auzi despre un obicei al locului prin care bătrânii schimbă pălăria de pe cap cu căciula, semn că vara a trecut şi toamna e aproape: a venit Sântămărie, te laşi de pălărie!

Lasă un răspuns