POPAS TURISTIC LA CEA MAI FRUMOASĂ CASCADĂ DIN LUME

Interesant

Cascada Bigăr –  cea mai frumoasă cascadă din lume

(Sursa: www.theworldgeography.com)

Descriere

Popas turistic: PARALELA 45

În drum spre Ţara Almăjului, la jumătatea distanţei dintre Anina  şi Bozovici, opriţi din drumeţie pentru a vă „trage sufletul”  la cel mai odihnitor popas din Banat: Paralela 45, cu cascada şi izbucul Bigăr.

Nu poţi să treci pe lângă acest loc de pa Valea Minişului fără să opreşti la km 17 de la Anina pentru un scurt timp.  Popasul turistic Bigăr, cum mai este denumit, te întâmpină  la marginea drumului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte imaginar paralela 450 – latitudine nordică a globului pământesc. 

Popasul are o poveste a „generaţiei în blugi”, din vremea lui „merge şi aşa” a României. Proaspăt absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Braşov, Ilie Simion primeşte repartiţia de stagiar la Ocolul Silvic din Bozovici. O primă „sarcină de partid” a fost să schiţeze un proiect pentru un popas turistic la izbucul Bigăr. Aşa s-a născut „monumentul” de la drumul naţional DN 57B, care astăzi „strigă” să fie îmbrăcat în haine noi. Pe indicatorul-simbol al popasului, finisat de arhitecţii judeţului, cel pe care acum scrie „Paralela 45”, trebuie să reapară globul pământesc cu icon-ul paralelei, aşa cum a fost făcut iniţial de constructorii de la Termocentrala de şisturi bituminoase din Crivina-Anina, cu refacerea podeţului de traversare a râului Miniş către izbuc.

Visul neîmplinit al tânărului inginer silvic poate  fi împlinit prin reconstrucţia celor două foişoare. Unul de odihnă, cu mese şi bănci,  în partea de sus lângă izbucul pârâului Bigăr, celălalt de tip „fast-food” cu produse naturale, la cascada Bigăr, acolo unde apa cristalină se varsă în râul Miniş pe tuful calcaros. Aleea cu balustradă dintre cele  două foişoare se va prelungi cu o scară care coboară jos în Miniş pentru  „to freeze” – a îngheţa pe un film sau pe o fotografie imaginile de un verde crud, primăvara, sau curcubeul de culori din fiecare toamnă. Vara, cu răcoarea stropilor cascadei, iar iarna, cu perdelele de ţurţuri de gheaţă. Fiecare anotimp dă o splendoare unică unui peisaj de poveste. Popasul a fost construit de oamenii din Ţara Almăjului şi nu putea fi inaugurat decât de „ziua naţională”, la 23 august 1982. A fost mare fast, cu tradiţionalii mici şi bere de Ciclova de la prima fabrică de bere din România (1718). Au cântat fanfara de la Lăpuşnicul Mare şi cea minieră din Anina.

Acum se poate admira „Rezervaţia Naturală Bigăr”. Un izbuc, o peşteră, un pârâu, o cascadă şi toate la o paralelă.

Călătorule, eşti în lumea mirifică a Banatului de Sud.

Nu lua cu tine decât imaginile acestei lumi

 Şi nu lăsa după tine decât urmele paşilor.

Un motto pe care îl veţi îndrăgi de îndată ce păşiţi pe poteca ce duce la izbucul Bigăr, unde ajungeţi uşor după mai puţin de 100 m de mers pe jos.

Izbucul Bigăr. În Banat, localnicii numesc izbuc –un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Apa izbucului Bigăr iese de sub stânca impunătoare a  Cârşiei Gozna, înaltă de peste 50 m, formând un ochi de apă de 2 m şi atât de limpede încât se văd pe fundul lui firişoarele de nisip şi păstrăvii înotând. Contemplând locul, cu picioarele desculţe, încercaţi să fredonaţi versurile de o puritate maximă pe care numai cântecul popular bănăţean le poate avea:

La izbucul de sub piatră

Unde-i apa mai curată,

Printre păstrăvi ne-am scăldat,

Şi soarele ne-a uscat.

Am culcat fânul în floare

Luând roua pe picioare.

Printre flori ne-am tăvălit,

Ne-am iubit cum n-am gândit.

O parte din apa acestui izvor de o puritate rară este captată şi dirijată spre Păstrăvăria Miniş.

Peştera Bigăr. Sus, aproape de vârful stâncii, e gaura peşterii cu apă. 

Pârâul Bigăr. De la obârşie, puteţi privi splendoarea apei ce curge pe stânca înverzită de covorul verde şi pufos de muşchi. Apa cade din treaptă în treaptă, formând o înşiruire de mici cascade, în care verdele întunecat al muşchilor se îmbină cu albastrul cristalin al apei într-o curgere când lină, când spumoasă.

Cascada Bigăr. După 200 m de la izbuc, apa se varsă în râul Miniş de pe un con de tuf vulcanic cu o cădere de 7 m şi formează cascada Bigăr sau Coronini. În timp ce vă odihniţi la foişor, admiraţi câteva minute cascada. Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă învelit de un muşchi verde apa se prelinge dantelat şi, mângâiată de razele soarelui, când nu te aştepţi, dă naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă. Pare a fi rochia miresei muntelui.

Căderea apei cristaline şi de o puritate rară are menirea de a vă face să uitaţi de toate grijile şi nevoile care vă urmăresc, iar tot ceea ce rămâne este senzaţia de beatitudine după osteneala drumeţiei.  

Lasă un răspuns