CEA MAI ÎNALTĂ STATUIE ÎN STÂNCĂ DIN EUROPA (40,45 m)

Dintotdeauna, omul a căutat  să facă lucruri iscusite a căror grandoare şi spectaculozitate să poată egala frumuseţea naturală a Defileului Dunării. Aşa s-a născut ideea renumitului profesor universitar şi tracolog Iosif Constantin Drăgan, născut în oraşul bănăţean Lugoj, de a se sculpta în stânca de la Cazane  statuia lui Decebal, regele dacilor în perioada celor două războaie daco-romane.

Statuia lui Decebal  este cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înaltă de 40,45 m şi lată de 25 m. Totodată, este a şasea statuie din lume ca înălţime după: Statuia lui Buddha din Japonia (120 m), Statuia lui Guanyn din China (108 m), Statuia Rodina din Ucraina (102 m), Statuia lui Petru cel Mare din Rusia (98 m) şi Statuia Libertăţii din SUA (93 m).

Ideea a fost sugerată de sculpturile gigant ale celor patru preşedinţi americani dăltuite în munţii Rushmore (SUA). De pe vapor sau din drumul Clisurii, Statuia lui Decebal impresionează prin dimensiunile lucrării. Ea este cu 8 m mai înaltă decât statuia lui Iisus de la Rio de Janeiro şi cu 10 m mai mare decât  Colosul din Rhodos, legendarul monument grecesc şi una din cele 7 minuni ale lumii antice. Chipul regelui Decebal se aseamănă cu cel reprezentat în scena a XXIV-a de pe Columna de la Roma. Numai nasul statuii are aproape 7 m lungime şi 4 m lăţime.

Dacă veţi face raportul între lungimea şi înălţimea statuii, veţi descoperi „secretul” dăltuirii acesteia, dat de numărul divin φ=1.618, prin care se obţine „secţiunea de aur” în marile sculpturi ale lumii.

La Statuia lui Decebal au lucrat 12 sculptori-alpinişti, conduşi de sculptorul român Florin Cotarcea, originar din Orşova, care a adus unele modificări la proiectul statuii realizat de sculptorul italian Mareo Galeotii di Pietrasanta. Sculptura în piatră  s-a realizat în zece ani, în perioada 1994-2004. La început s-a făcut defrişarea  zonei şi pregătirea stâncii, apoi au fost transportate materialele de lucru cu barca până la baza stâncii şi de aici s-au dus cu rucsacul în spate pe frânghii. Piatra s-a lăsat greu prelucrată, necesitând mult efort fizic şi mai ales minte inteligentă. Aşa s-a întâmplat în ziua când o placă de 8 tone de stâncă s-a fisurat şi era pericolul prăbuşirii ei. Atunci s-a decis dinamitarea „nasului” şi remodelarea lui pe o armătură de fier-beton.

Statuia lui Decebal în Golful Mraconia din Cazanele Mici ale Dunării se constituie ca o replică la „Tabula Traiana”, situată la câteva sute de metri în aval, pe malul sârbesc.  

Decebal, fiul lui Scorilo, a fost destinat să fie rege al dacilor în perioada 87 -106 d.Hr., când statul dac era ameninţat de pericolul roman. Teritoriul peste care a domnit Decebal era mai puţin întins decât cel al statului condus de Burebista, însă acoperea în mare parte limitele de astăzi ale României. El a condus dacii în luptele cu legiunile romane din anii 88-89, 101-102, 105-106 d.Hr. Despre calităţile regelui dac, sunt mărturie vorbele istoricului Dio Cassiu, care spunea:

Era foarte priceput în planurile de război şi iscusit în înfăptuirea lor, ştiind să aleagă prilejul de a-l ataca pe duşman şi a se retrage la timp. Dibaci în a întinde curse, era un bun luptător şi se pricepea să folosească izbând, dar şi să iasă cu bine dintr-o înfrângere. Din această pricină, multă vreme a fost un duşman de temut pentru romani.[Meilă M., 2012].

Dacii au avut un adevărat cult al Dunării. Înainte de a porni la luptă, „ei beau apă din Danubius cu un anumit ritual ca într-o primitivă împărtăşanie. Comuniunea cu apele fluviului le dădea încredere şi putere. [Meilă M., 2012].

Cu toată vitejia dacilor, după cel de-al doilea război (105-106 d.Hr.) romanii au fost învingători. Învins de Traian, Decebal s-a sinucis  pentru a nu cădea viu în mâinile duşmanului. Astfel, urmăritorii lui, călăreţii romani conduşi de Tiberius Claudius Maximus, au ajuns prea târziu şi nu au mai avut ce captura. Atunci, au tăiat capul şi braţul drept ale lui Decebal şi  le-au dus la Ranisstorium, unde se afla Traian. Din ordinul împăratului, capul lui Decebal a fost trimis la Roma pentru a confirma locuitorilor victoria romanilor asupra viteazului rege.  

După mai bine de 1900 de ani, capul lui Decebal a fost imortalizat pe stâncă la margine de ţară, faţă în faţă cu Tabula Traiana ce aminteşte de rivalul său roman, împăratul Traian.

La baza statuii este inscripţia care aminteşte de lucrare şi finanţatorul ei:

DECEBALUS REX.

DRAGAN FECIT.

Regele Decebal.

Drăgan a făcut.

Lucrarea a costat 1 milion de dolari, fiind suportată de Fundaţia Drăgan.

Nu a fost însă o cheltuială zadarnică, deoarece Statuia lui Decebal tăiată în stânca de la Mraconia este, astăzi, cel mai cunoscut şi mai căutat obiectiv turistic din Clisura Dunării.

Lasă un răspuns